Erhu

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Erhu (kínai hegedű)

Más nyelveken
kínai: 二胡
Besorolás
húros
vonós
Sachs–Hornbostel-féle osztályozás321.321-71
Rokon hangszerekcsung-hu, kao-hu, hszi-hu
hszi-csin
A Wikimédia Commons tartalmaz Erhu (kínai hegedű) témájú médiaállományokat.

Az erhu (二胡) vagy nanhu (南胡), Európában gyakran kínai hegedű egy jellegzetes hangú, középkori eredetű távol-keleti kéthúros vonós hangszer.

Neve[szerkesztés]

A hu (胡) szótag arra utal, hogy a hu-csin csoportba tartozik a kínai hangszerek között. Rokon hangszerek a csung-hu, kao-hu és a hszi-hu. Az er (二) jelentése kettő, amely a húrok számát mutatja, a nan (南) pedig délit jelent, amely valószínűleg származására utal. Az erhu mai formájában a 18. század óta létezik, feltételezések szerint a 10. században Kínába került, pengetős hszi-csinből származik.

Felépítése[szerkesztés]

A nyárslantok közé tartozik, tehát egy hosszú rúdból áll, ami egy rezonátortesten halad keresztül. A húrok a rúd alsó végétől futnak a lábon megtörve a rúd felső végén lévő kulcsokig. A rezonátortest egy kifeszített kígyóbőrrel dobszerűen bevont hat- vagy nyolcszögletű fadoboz, a hátán nyitott. A hangszer hangolófejét denevér- vagy sárkányfej formájúra faragják ki, a kulcsok hátsó állásúak. A húrok eredetileg selyemfonatból, újabban acélból készülnek.

Játékmód[szerkesztés]

Ülve játszanak rajta, a hangszer függőleges helyzetben a játékos bal combján nyugszik. A hangszernek nincs fogólapja, tehát a hangmagasságokat a bal kéz ujjainak a húrokhoz történő szorításával lehet módosítani. A jobb kéz tartja a vonót, a hangszertető síkjára közel merőleges helyzetben, a nyak és a test találkozási pontjánál.

A hegedűtől eltérően itt a hangszertestben nincsen lélek, ezért az erhu vonóval csak akkor szólal meg, ha a vonó a tető síkjára közel merőleges irányban mozogva gerjeszti a húrokat. Ezt a hangszer formája alapvetően lehetővé teszi, viszont ekkor az egyik húrról a másikra történő átmenetkor a vonót (vagy a hangszert) 180 fokban kellene megfordítani, ami nehézkessé tenné a folyamatos játékot. Ennek elkerülése céljából a vonó szőre a két húr között van átfűzve, így a vonó finom áthelyezésével, nyomásirányának megváltoztatásával oldható meg a két húr között az átmenet.

További információk[szerkesztés]