Erdélyváros

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Az Erdélyváros Kiskunfélegyháza városrésze. A város délnyugati és nyugati oldalán helyezkedik el, a Majsai úti lakótelep, a Dózsa György utca–Katona József utca, a Kossuth utca és a Vasút utca között. A városrész kialakulása az 1920-as években történt, de a korábban itt volt vásártér lakóházak céljára történő felparcellázását már az 1910-es években elhatározták. A kertvárosi jellegű városrész tisztviselőtelepként épül. Utcaneveit az 1920-ban elcsatolt magyar városokról nyerte.

Utcái[szerkesztés]

Arad utca[szerkesztés]

Bartók Béla utca[szerkesztés]

Csíkszereda utca[szerkesztés]

Csokonai utca[szerkesztés]

Dankó Pista utca[szerkesztés]

Dohány utca[szerkesztés]

Nevét a város 19. században létesült egykori dohánygyáráról kapta.

Dózsa György utca[szerkesztés]

Erkel Ferenc utca[szerkesztés]

Halasi út[szerkesztés]

Katona József utca[szerkesztés]

Majsai út / Füst Sándor u.[szerkesztés]

A lakótelep kialakítása az 1970-es, 1980-as években kezdődött meg. Addig a terület helyén sőt egész Erdélyváros területén iszapos mocsár volt, amit a későbbiekben feltöltöttek. A vizét a mai városi strand és uszoda területére az akkori új Aranypáva fürdőszállóba vezették.

Marosvásárhelyi utca[szerkesztés]

Marosvásárhely utcaként létesült, 2009-től nevét Marosvásárhelyi utcára változtatta Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata.

Zamenhof utca[szerkesztés]

Koordináták: é. sz. 46° 42′ 11″, k. h. 19° 50′ 39″ A Horváth Zoltán utcát köti össze a Katona József és Marosvásárhely utcákkal. Nyomvonala 1928-ban alakult ki. Első hivatalos neve Eszék utca volt, melyet 1929-ben kapott, ezt azonban 1948-ban[1] megváltoztatták, figyelembe véve az Országos Eszperantó Egyesület kezdeményezését. 1991-ben az utca nyomvonala úgy hosszabbodott meg, hogy a Rózsa Ferenc utcát hozzácsatolták, így a Zamenhof utca a Horváth Zoltán utcától a Marosvásárhely utcáig ér.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Levéltára, Kiskunfélegyházi Részleg, - Kiskunfélegyháza Közgyűlési jegyzőkönyv, 1948. 94/kgy.végh.

Források[szerkesztés]

  • Fekete János: Kiskunfélegyháza településfejlődése és utcaneveinek története, Kiskunfélegyháza, 1974.
  • Fekete János: Kiskunfélegyháza utcanevei, Kiskunfélegyháza 2001.