Energetikai audit

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az energetikai audit vagy energiaaudit olyan elemzés, amely egy épület, folyamat vagy rendszer energiafolyamatait, energiaáramlását és az azokat befolyásoló tényezőket vizsgálja azzal a céllal, hogy a rendszer energiaszükségletét csökkentse úgy, hogy annak fő funkcióját, célját nem korlátozza. Az energetikai audit fő célja a CO2-kibocsátás és a környezetterhelés csökkentése, illetve olyan fejlesztések meghatározása, amelyek ezeknek a céloknak az elérését támogatja.

Magyarországon[szerkesztés]

Magyarországon 2015 óta törvényi kötelezettség a nagyvállalatok számára az energetikai audit lefolytatása, amelynek ki kell terjednie „az épületek vagy épületcsoportok, ipari műveletek vagy létesítmények energiafogyasztási profiljának részletes felülvizsgálatára, beleértve a szállítást is”. (122/2015. (V. 26.) Korm. rendelet)[1] Az audit minimális tartalmát jellemzik a következők:

  • mért, és visszakövethető adatokra kell épülnie;
  • ki kell terjednie az energiafogyasztás részletes vizsgálatára, beleértve a szállítást;
  • amennyiben lehetséges, életciklus-elemzésre kell épülnie.

A törvényi kötelezettség teljesítése alól kivételt képeznek azok a vállalatok, amelyeknél ISO 50001 szabvány szerinti energiagazdálkodási irányítási rendszer működik.[2]

Az energetikai audit lefolytatásához segítséget nyújthat az MSZ EN 16247 Energiaauditok című négyrészes szabvány.[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Kft, Wolters Kluwer Hungary: 122/2015. (V. 26.) Korm. rendelet az energiahatékonyságról szóló törvény végrehajtásáról - Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye (angol nyelven). net.jogtar.hu. (Hozzáférés: 2022. július 23.)
  2. ISO 50001 Energiairányítási rendszer bevezetése | Sourcing Hungary kft.. www.sourcing.hu. (Hozzáférés: 2022. július 23.)
  3. Magyar Szabványügyi Testület. www.mszt.hu. [2020. szeptember 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. július 23.)

Irodalom[szerkesztés]