Ellsworth-tó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ellsworth-tó
Ország(ok)nincs
Hely Antarktika
Hosszúság10 km
Szélesség3,0 km
Felszíni terület30 km2
Legnagyobb mélység150 m
Elhelyezkedése
Ellsworth-tó (Antarktisz)
Ellsworth-tó
Ellsworth-tó
Pozíció az Antarktisz térképén
d. sz. 79°, ny. h. 91°Koordináták: d. sz. 79°, ny. h. 91°
SablonWikidataSegítség

Az Ellsworth-tó egyike az Antarktisz számos szubglaciális (jég alatti) tavának. A tavat 1996-ban fedezte fel Martin Siegert professzor. Nyugat-Antarktiszon helyezkedik el, körülbelül 3,4 km vastag jégréteg alatt. Megközelítőleg 10 km hosszú és 150 m mély. Nevét Lincoln Ellsworth-ről kapta.

Mivel azt feltételezik, hogy a tóban olyan újfajta mikroorganizmusokat találhatnak, amik akár fél millió éve elszigetelten fejlődhettek itt, ezért a tó kutatási hely. 2012 decemberében angol kutatók átfúrták a tó feletti jeget, hogy megvizsgálják a tavat. Az ehhez szükséges technológiát több éven át fejlesztették, mivel a kutatás eredményességéhez szükséges, hogy semmilyen kémiai vagy biológiai szennyeződés ne érje a tavat. A fúráshoz forró vizet használtak. December 12-én kezdtek hozzá a fúráshoz, és úgy vélték, hogy 5 napig fog tartani, míg elérik a tavat. December 25-én bejelentették, hogy a projektet abbahagyják, mivel nem sikerült elérniük a fő fúrólyukat egy vele párhuzamosan fúrt furatból, ami arra szolgált volna, hogy a használt vizet eltávolítsák.[1]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Lake Ellsworth című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Index.hu: Leállították az antarktiszi tó fúrását

Források[szerkesztés]

Index - Tudomány - Leállították az antarktiszi tó fúrását. Index.hu, 2012 [last update]. (Hozzáférés: 2012. december 29.)