Eldorádó-ház

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Eldorádó-ház
Eldorádó-ház
Eldorádó-ház
TelepülésManhattan
CímCentral Park West (300)
Építési adatok
Építés éve1929–1931
Építési stílusart déco
Építész(ek)Emery Roth
Hasznosítása
Felhasználási területfelhőkarcoló
Elhelyezkedése
Eldorádó-ház (Manhattan)
Eldorádó-ház
Eldorádó-ház
Pozíció Manhattan térképén
é. sz. 40° 47′ 18″, ny. h. 73° 58′ 03″Koordináták: é. sz. 40° 47′ 18″, ny. h. 73° 58′ 03″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Eldorádó-ház témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Az Eldorádó-ház (The Eldorado) luxusapartman-ház New York Manhattan városrészében, a Central Park nyugati oldalán (Central Park West).[1] Az Eldorádó-ház New York jellegzetes épületei közé tartozik, egyben a legtöbbet fotózott épület a Central Parkra néző épületek között.

Az Eldorádó-házat egy luxusházépítő társaság építtette, a legészakibb a Central Park nyugati oldalán található kéttornyú épületek között. Jellegzetes képe uralja a Central Park nyugati oldalát.

A ház art déco stílusban épült, és luxusapartmanjai a nyugati 90. és a nyugati 91. utca között a Central Park Jacqueline Kennedyről elnevezett mesterséges tavára néznek.

Történet[szerkesztés]

A ház nevét egy korábban ott állt El Dorado nevű 8 emeletes házról kapta, melyet 1902-ben építettek, majd később lebontottak. Az 1929-es tőzsdekrach a már korábban elkezdődött építkezést lelassította, és 1931-ben árverésre került. A korábbi építtető elvesztette a házat, melyet a Central Park Plaza Corporation nevű társaság vett meg és ők fejezték be az építkezést.[2] Az első lakói Royal Copeland New York-i szenátor, a reformjudaizmus neves rabbija, dr. Stephen S. Wise és Barney Pressman, a Barneys New York (luxus áruházlánc) alapítója. Az épület többnyire a felső tízezer körében kedvelt, az apartmanok árai a legmagasabbak közé tartoznak New Yorkban. Utóbbi időkben híres lakói többek között: Alec Baldwin,[3] Faye Dunaway, Garrison Keillor, Tuesday Weld, Michael J. Fox,[4] Sinclair Lewis.

Építészet[szerkesztés]

Az épület 30 emeletes. A legmagasabb emeletek a két ikertoronyban vannak, a másik három „testvérházhoz” hasonlóan (The San Remo, The Century és a The Majestic). Az épület 1929–1931 között épült, Margon & Holder tervei szerint. A két torony festett fémdíszítése Emery Roth munkája. Az épület a tornyok futurisztikus szobrászati kivitele, formája és anyaga miatt is New York egyik legszebb art déco épülete.[5] A két torony lépcsőzetes ornamentikában végződik, absztrakt geometriai csúcsban. A részletek kőutánzatú gipszminták és bronz domborművek. A kéttornyú kivitel hasonló a „The Beresford” palotához, mely 1929-ben néhány hónappal előbb készült el.

Az Eldorádó-ház, a Central Parkban levő Jacqueline Kennedy-tóról nézve

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. "NYCLPC Upper West Side - Central Park West Historic District Designation Report, volume 2". [2012. október 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. április 12.)
  2. az épület 1982-ben társasházzá alakult.
  3. The RealEstalker: "Alec Baldwin seeks to sell two at The Eldorafo"26 August 2009
  4. Gray 2001.
  5. Ruttenbaum, Mansions in the Clouds, the Skyscraper Palazzi of Emery Roth,:: (New York: Balsam Press), 1986.

Források[szerkesztés]

  • Brockmann, Jorg and Bill Harris: One Thousand New York Buildings. (hely nélkül): New York: Black Dog & Leventhal. 2002. ISBN 978-1-57912-237-9  
  • Gray, Christopher: "The Eldorado, at 90th Street; 1929 Art Deco Twin Towers on Central Park West". (hely nélkül): New York Times. 2001.  

További információk[szerkesztés]

  • USA USAportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap