Egyenes hasizom

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Az ember egyenes hasizma

Az egyenes hasizom (latinul: musculus rectus abdominis) az ember, továbbá néhány állatfaj hasának elülső oldalán függőlegesen végigfutó páros izom. A párhuzamos izmokat középen a fehér vonal (linea alba) nevű kötőszövet választja el. A szeméremízülettől (symphysis pubica) a kardnyúlványig (processus xyphoideus), ill. a az 5-7. bordák porcáig[1] ér.

Az izmot a rectus-hüvely tartalmazza,[2] továbbá többnyire három rostos szalag keresztezi,[3] melyeket inas beiratok (intersectiones tendineae v. inscriptiones tendineae) kötnek össze.

Működése[szerkesztés]

Felelős az ágyéki gerinc hajlításáért, pl. felülések esetén. Segít a légzésben, ill. fontos szerepet játszik a lélegzetvételben, amikor a páciens levegő után kapkod. Segít a belső szervek épségének megőrzésében is, belső hasi nyomást teremt pl. torna vagy nehéz súlyok emelése esetén.

A rectus-hüvely ábrája

Az egyenes hasizom több forrásból is nyerhet artériás vért.

Állatvilág[szerkesztés]

Az egyenes hasizom a legtöbb gerincesben hasonló. A legnyilvánvalóbb különbség az emberi és az állati hasi izomstruktúra között az inas beiratok eltérő száma.

Források[szerkesztés]

  1. Rectus Abdominis (angol nyelven). Loyola University Chicago
  2. rectus abdominis muscle (anatomy) (angol nyelven). General Practice Notebook. Oxbridge Solutions Limited
  3. Karen S. Clippinger. Dance Anatomy and Kinesiology (angol nyelven). Human Kinetics, 82. o. (2007). ISBN 9780880115315