Egyenes hasizom

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Az ember egyenes hasizma

Az egyenes hasizom (latinul: musculus rectus abdominis) az ember, továbbá néhány állatfaj hasának elülső oldalán függőlegesen végigfutó páros izom. A párhuzamos izmokat középen a fehér vonal (linea alba) nevű kötőszövet választja el. A szeméremízülettől (symphysis pubica) a kardnyúlványig (processus xyphoideus), ill. a az 5-7. bordák porcáig[1] ér.

Az izmot a rectus-hüvely tartalmazza,[2] továbbá többnyire három rostos szalag keresztezi,[3] melyeket inas beiratok (intersectiones tendineae v. inscriptiones tendineae) kötnek össze.

Működése[szerkesztés]

Felelős az ágyéki gerinc hajlításáért, pl. felülések esetén. Segít a légzésben, ill. fontos szerepet játszik a lélegzetvételben, amikor a páciens levegő után kapkod. Segít a belső szervek épségének megőrzésében is, belső hasi nyomást teremt pl. torna vagy nehéz súlyok emelése esetén.

A rectus-hüvely ábrája

Az egyenes hasizom több forrásból is nyerhet artériás vért.

Állatvilág[szerkesztés]

Az egyenes hasizom a legtöbb gerincesben hasonló. A legnyilvánvalóbb különbség az emberi és az állati hasi izomstruktúra között az inas beiratok eltérő száma.

Források[szerkesztés]

  1. Rectus Abdominis (angol nyelven). Loyola University Chicago
  2. rectus abdominis muscle (anatomy) (angol nyelven). General Practice Notebook. Oxbridge Solutions Limited. [2009. szeptember 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. július 1.)
  3. Karen S. Clippinger. Dance Anatomy and Kinesiology (angol nyelven). Human Kinetics, 82. o. (2007). ISBN 9780880115315