Edson de Castro

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Edson de Castro
Született1938 (86 éves)
Állampolgárságaamerikai
Foglalkozása
SablonWikidataSegítség

Edson de Castro (született 1938-ban)[1] egy amerikai számítástechnikus és üzletember, leginkább a Data General cég alapítójaként és a Data General Nova számítógépsorozat tervezőjeként ismert.[2] A Nova nagy hatással volt az 1973-as Xerox Alto és az 1976-os Apple I gépekre, felépítés és szerkezet tekintetében, de több más 70-es évekbeli mikro- és minigépre is.

De Castro volt a Data General Corporation cég egyik alapítója és vezérigazgatója az 1970-es évektől kezdve egészen az 1990-es évekig, amikor is tisztségében felváltotta Ronald L. Skates, a Price Waterhouse Coopers volt partnere. Ezt megelőzően ő volt a PDP-8 miniszámítógépek fejlesztéséért felelős projektvezető a Digital Equipment Corporation (DEC) cégnél, a DEC elhagyása előtt (a Data General céget a DEC-ből kivált mérnökök alapították).

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Oral History of Edson (Ed) D. de Castro. Computer History Museum. [2012. április 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. április 10.)
  2. Data General NOVA (1969). [2001. augusztus 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. június 27.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Edson_de_Castro című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]