Edith Rosenbaum

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Edith Rosenbaum
EdithRussell-WithPig-1957.jpg
Született
1877. június 12.
Cincinnati
Elhunyt
1975. április 4. (97 évesen)
London
Foglalkozása újságíró

Edith "Louise" Rosenbaum – későbbiekben Russell – (Cincinnati, 1877. június 12.London, 1975. április 4.) divattervező, a Titanic első osztályú és megmenekült utasa. Rosenbaum egy zsidó családban született, Cincinnattiben, Ohio államában.

A Titanicon[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Edith az első osztályon foglalt helyet, az A fedélzet 11-es kabinjában. Híres megmenekült emlékei közé tartozik a csilingelő malac, amelyet egy autóbaleset után kapott az édesanyjától. Edith Cherbourgban szállt fel a hajóra. Megpróbált biztosítást kötni a poggyász csomagjaira, de lebeszélték, mondván, a hajó elsüllyeszthetetlen.

Edith a végzetes vasárnapon (1912. április 14-én) épp öltözködött pizsamába, amikor a jéghegy súrolta a hajó oldalát. Rosenbaum a 11-es csónakban menekült meg.

Későbbiekben[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Edith egész életében utazott, sok mindent élt át. Tudósítóként vett részt a két világháborúban és jelen volt a Night to Remember nevű, Titanicról szóló film előkészítésén, 1957-ben. Később egy szállodában lakott. Edith 1975-ben nyilatkozott utoljára egy BBC által készített interjúban, amely a Titanicról szólt. 98 évesen halt meg.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]