E pluribus unum

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
E pluribus unum az Amerikai Egyesült Államok nagypecsétjén

Az E pluribus unum (magyarul: Sokból egy) egyike az Amerikai Egyesült Államok kormánya által elsőként elfogadott mottóknak. Az Annuit Coeptis és a Novus Ordo Seclorum kifejezésekkel együtt az Egyesült Államok nagypecsétjén jelenik meg 1782-es elfogadása óta.

A mondat szerepel a legtöbb amerikai pénzen, olykor szokatlan tördeléssel, mint például a tízcentes érme esetében.

A latin kifejezés jelentése magyarul Sokból egy, angolra Out of many, (is) One vagy From many, (comes) One alakban fordítható. Hibásan Egy a sokból formában is szokták fordítani, azonban az unum szó pozíciója az először említett jelentésre utal, vagyis a különálló államok egységét hangsúlyozza.

A mottó eredete[szerkesztés]

A kifejezés jelentése abból az elképzelésből ered, hogy az eredeti tizenhárom gyarmat egyesüléséből egy új, egységes nemzet jött létre.Az Egyesült Államok nagy pecsétjén a sas csőrébe szorított tekercsen és a sas csőrébe szorítva olvasható..[1]

Eredete[szerkesztés]

A 13 betűs mottót 1776-ban Pierre Eugene du Simitiere javasolta a pecsét kidolgozásáért felelős bizottságnak. Az amerikai forradalom idején a mondat rendszeresen megjelent az 1731-ben alapított londoni székhelyű Gentleman's Magazine[2] címlapján, amely számos forrásból származó cikkeket gyűjtött egy folyóiratba. Ez a használat viszont a londoni hugenotta Peter Anthony Motteux-ra vezethető vissza, aki a The Gentleman's Journal, or the Monthly Miscellany (1692-1694) című folyóiratában alkalmazta a mondást. A kifejezés hasonlít Hérakleitosz tizedik töredéke egyik változatának latin fordításához: "Az egy mindenből áll, és minden az egyből ered" (ἐκ πάντων ἓν καὶ ἐξ ἑνὸς πάντα). A kifejezés egy változatát a "Moretum" című, a Virgiliana függelékhez tartozó versben használták, amely (legalábbis a felszínen) a moretum, egyfajta, a mai pestóval rokon fűszeres-sajtos kenőcs készítését írja le. A vers szövegében a color est e pluribus unus a színek egybeolvadását írja le. Szent Ágoston a Confessions (Vallomások) című művében használta a kifejezés egy változatát, az ex pluribus unum facere (sokból egyet csinálj), de valószínűbbnek tűnik, hogy a kifejezés Cicero De Officiis című művében szereplő Püthagorasz-parafrázisára utal, amely az alapvető családi és társadalmi kötelékekről mint a társadalmak és államok eredetéről szóló értekezésének része: "Ha mindenki annyira szereti a másikat, mint önmagát, akkor sokból egyet csinál (unum fiat ex pluribus), ahogy Püthagorasz szeretné, ha a barátságban a dolgok így lennének.".[3]

Míg az Annuit cœptis ("Kedvez vállalkozásainknak") és a Novus ordo seclorum ("A korok új rendje") a nagy pecsét hátoldalán, addig az E Pluribus Unum a (Charles Thomson által tervezett) pecsét elülső oldalán szerepel, amelynek képét az Egyesült Államok nemzeti jelképeként használják, és amely hivatalos dokumentumokon, például útleveleken is megjelenik. Ez a jelkép szerepel az elnök pecsétjén, valamint az Egyesült Államok alelnökének, az Egyesült Államok Kongresszusának, az Egyesült Államok Képviselőházának, az Egyesült Államok Szenátusának és az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának pecsétjén is.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. The Great Seal of the United States. (Hozzáférés: 2009)
  2. The Gentleman’s Magazine | English periodical | Britannica (angol nyelven). www.britannica.com. (Hozzáférés: 2023. március 26.)
  3. Walter Miller – Marcus Tullius Cicero: De Officiis. Project Gutenberg. Hozzáférés: 2023. március 26.