ePSXe

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
ePSXe

Fejlesztő"Calb", "_Demo_", "Galtor".
Első kiadás2000. október 14.
Legfrissebb stabil kiadás1.8.0
(2012. november 9.)
Operációs rendszerLinux, Microsoft Windows, Android
PlatformMicrosoft Windows
Elérhetőtöbbnyelvű
Állapotfejlesztés alatt
Kategóriavideójátékkonzol emulátor
LicencFreeware
Az ePSXe weboldala

Az ePSXe (enhanced PSX emulator, azaz javított PSX emulátor) egy PlayStation emulátor x86-alapú PC hardverre, Microsoft Windows vagy Linux operációs rendszerekhez. Az emulátor három, "Calb", "_Demo_" és "Galtor" álnéven ismert szerző műve. Az ePSXe egy zárt forrású szoftver, ez alól kivétel a pluginok, azaz beépülő modulok írására szolgáló API.

Történet[szerkesztés]

A programot kezdetben kb. egy fél éven át titokban, a nyilvánosságtól elzártan fejlesztették. Mikor 2000. október 14-én megjelent, az ePSXe forradalmi újdonságnak számított a PSX emulációs szoftverek terén, mivel magasabb kompatibilitást és teljesítményt mutatott fel, mint más PlayStation emulátorok ebben az időben.[1]

2003. augusztus 5-én, az ePSXe 1.6.0 verziójának megjelenése után úgy tűnt, hogy a fejlesztés megtorpant, ekkor terjedt el a rémhír, hogy merevlemez-hiba miatt elveszett a program forráskódja. Azonban 2008. április 5-én az ePSXe fejlesztői nyilvános bejelentést tettek, miszerint 2007 nyarán a felhasználók buzdítására elhatározták, hogy folytatják az emulátor fejlesztését. Ezt követően 2008. május 24-én megjelent az ePSXe 1.7.0 verziója, majd 2012-ben elkészült az emulátor Android operációs rendszer alatt futó verziója, és megjelent az 1.8.0 verzió.

Kialakítás[szerkesztés]

A modern emulátorok többségéhez hasonlóan az ePSXe is pluginokat használ a GPU, SPU (hangprocesszor) és a CD-ROM meghajtó emulálására. Ezt a modellt elsőként a PSEmu Pro alkalmazta. A játékokat a számítógép CD-jéről vagy merevlemezéről lehet betölteni, különböző CD-kép formátumok használatával.

A foltozási (patching) funkció lehetővé teszi a felhasználók számára javítások használatát. A nem megfelelően működő vagy éppen el sem induló játékokat javítani lehet ePSXe patch / foltozó fájlok (.ppf) segítségével. Nem minden ilyen játékhoz van patch.

A néhány létező egyéb PlayStation emulátorral ellentétben, amelyek magas szintű emulációt alkalmaznak a PlayStation BIOS működésének utánzására, az ePSXe valamelyik hivatalos Sony PlayStation BIOS képet használja. Mivel a különböző PlayStation BIOS-ok jogainak tulajdonosa a Sony, ezért azok terjesztése illegális. Emiatt az ePSXe szoftver nem tartalmaz semmilyen PlayStation BIOS képet, azt a felhasználónak külön kell megszereznie (pl. kinyernie egy legálisan birtokolt PlayStationből) és az emulátorhoz hozzátennie.

Rendszerkövetelmények[szerkesztés]

Az ePSXe futtatásához szükséges követelmények:[2]

Pluginek[szerkesztés]

  • GPU: A GPU pluginek többsége ingyenes vagy nyílt forráskódú, Direct3D, OpenGL vagy Glide API felületet használ.
  • SPU: A SPU pluginek a zenét és egyéb hanghatásokat emulálják, több-kevesebb sikerrel; a minőség függ a használt plugintól és azok beállításaitól.
  • CD-ROM: Az ePSXe szoftverhez tartozik egy alap CD-ROM plugin; továbbiak is rendelkezésre állnak, ezek között van amelyik akár hét különböző olvasási módot is képes emulálni.
  • Vezérlés: Az alap plugin már elég a működéshez, de továbbiak is léteznek, ezek általában bővített funkcionalitást nyújtanak.

Kompatibilitás[szerkesztés]

Az ePSXe legfrissebb, 1.7.0 számú verziója a legtöbb Playstation játékot képes jól futtatni, azonban kevés játék fut azonnal hibátlanul alapos konfigurálás és próbák nélkül.

A nem megfelelően működő játékokhoz folt v. patch készülhet, ezzel a segítséggel kiküszöbölhetőek a programfuttatás hibái; azonban sajnálatos módon kevés játékhoz készült ilyen patch.

A felhasználók gyakran az ePSXe 1.5.2-es verzióját használják és kerülik az 1.6.0. változatot, ez a verzió ugyanis sok kellemetlenséget okozott a felhasználóknak, akik inkább visszatértek a korábbi jól működő változathoz. Az 1.7.0. verzió javította az 1.6.0. legtöbb hibáját.

A játékok kompatibilitását, játszhatóságát a hivatalos oldal nem közli. A felhasználók maguk tesztelik a játékokat és az eredményeiket különböző, általában emulált játékokkal foglalkozó fórumokon teszik közzé.[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. atila. „Saturday, October 14th 2000 - ePSXe released!”, retrogames.com, 2000. október 14. (Hozzáférés: 2007. szeptember 7.) 
  2. a hivatalos weboldalon található információk szerint
  3. ld. pl. "játékkompatibilitási lista", ngemu.com

Külső hivatkozások[szerkesztés]