eDonkey2000

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez


eDonkey2000
Fejlesztő MetaMachine
Legfrissebb stabil
kiadás
1.4.6
Legfrissebb fejlesztői kiadásismeretlen +/-
Operációs rendszer platformfüggetlen
Kategória peer-to-peer
Licenc zárt forráskódú
[beszüntetve az Amerikai Lemezkiadók Szövetsége (RIAA) által Az eDonkey2000 weboldala]

Az eDonkey2000 egy peer-to-peer fájlcserélő program, amelyet a MetaMachine cég fejlesztett ki, a Multisource File Transfer Protocol felhasználásával.

Az eDonkey fájlcsere hálózat decentralizált, hasonlóan sok más fájlcsere-hálózathoz. Kétféle alkalmazás csatlakozhat a hálózathoz: a kliens és a szerver. A kliens lehetőséget biztosít a felhasználónak, hogy megossza a fájljait a hálózaton. A szerverek úgy viselkednek, mint hubok (központok). Mind a kliens és a szerver elérhető Windows, Macintosh és Linux vagy más UNIX variánshoz.

Az eDonkey MD4 hash-függvényt használ ellenőrzőösszegnek a fájlok azonosításánál. Ez a funkció biztosítja a megegyező fájlok azonosítását még akkor is ha különböző nevűek. Egy másik sajátossága az eDonkey-nak, hogy megosztja a fájlt, mielőtt a letöltés befejeződött volna, ez gyorsítja a fájlok terjesztését. A fájlokat az eDonkey 9 MB-es darabokra bontja.

Az eDonkey felhasználók leginkább nagy fájlokat osztanak meg, úgy mint CD image (ISO-k), videók, játékok és egyéb számítógépes programok. Néhány weboldal listát készített a leginkább keresett fájlok hash-jéről, ezzel is segítve a fájlkeresést.

A hálózat decentralizált szerverhálózaton alapul. Bárki fel tud állítani egy szervert, mert a szerver-hálózat (server network) gyakran változik, s szükség van szerver-listákra.

Számos nyílt forrású (általában szabad szoftver) kliens létezik az eDonkey hálózathoz:

  • az eMule egy nyílt forráskóddal rendelkező Windows kliens;
  • az xMule a linuxos portja;
  • az aMule egy kliens Linux-hoz, Solaris-hoz és *BSD platformokhoz,
  • megcélozták a Win32 és a Mac platformot is;
  • a MediaVAMP (később Pruna-ra változott) egy – csak – koreaiaknak fejlesztett kliens;
  • az MLDonkey szabad szoftver kliens, hogy fusson számos platformon és támogasson számos fájcserélő protokollt is
  • a Shareaza egy több-hálózatot (multi-network) támogató kliens, melyhez 2003-ban hozzáadták az eDonkey támogatást. Ha úgy vesszük, az MLDonkey az egyetlen szabad szoftver szerver.

Az eDonkey feltalálói meghívtak egy másik fájlcserélő vállalatot, az Overnet-et, mely együttműködik az eDonkey hálózattal, anélkül, hogy szervereket használna. A legtöbb eDonkey kliens az Overnet Hálózatot is használhatja. 2004-ben a MetaMachines bejelentette, hogy abbahagyja az Overnet fejlesztését, hogy az eDonkey2000-re koncentráljon.

Az eDonkey fejlesztését 2005. szeptember 28-án egy a RIAA jogászaitól kapott fenyegető levél hatására beszüntették.

Lásd még: Ed2k link

További információk[szerkesztés]