EDonkey hálózat

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Az EDonkey, más néven ed2k egy decetralizált, p2p alapú fájlcserélő hálózat. Az első ilyen hálózaton működő szoftvert (illetve magát a hálózatot is) a MetaMachine Corporation készítette. 2005. szeptember 28-tól az EDonkey2000 kliens fejlesztése leállt, miután az Amerikai Lemezkiadók Egyesülete jogi támadást indított a fejlesztőcég ellen. Ezután az EDonkey hálózatra teljesen alapoktól újraírt kliensek jelentek meg, bár még az utolsó megjelent EDonkey2000 (1.4.6) is használható.

Működése[szerkesztés]

Az EDonkey hálózat az eredeti koncepció szerint központosított megoldás, de a hozzáadott fejlesztéseknek köszönhetően már központ nélküli működést is lehetővé tesz.

A központosított megoldás szerint a felhasználó a szerverlistáról szabadon választ egy központot, jellemzően a megosztani kívánt tartalom típusának megfelelően. A szerver regisztrálja a kliens egyedi azonosítóját és megkapja a megosztásra felkínált fájlok listáját. Más kliensek keresésekor ezen listákat a szerver összefésüli és ebből generál találati listát a kérdezőnek.

A fájlok azonosítának alapja azok MD4 hash értéke. Az MD4 értékhez a fájl 9 728 000 bájtos darabokra bomlik és ezek saját hash értékét a kliens első futáskor kiszámítja. Ezen felül az egész fájlnak lesz egy hash értéke, amellyel az (a hash ütközésének valószerűtlen esetét nem számolva) egyértelműen azonosíthatóak.

A központ néküli megoldásban a csatlakozás módja változik. Mivel itt nincs egy szerver, ami nyilvántartja, hogy a kliensek milyen fájlokkal rendelkeznek, így ezek cseréjét a klienseknek maguknak kell megoldani. Erre szolgál a Kad protokoll, amely szabályozza a direkt kliens-kliens működést. A Kad működéséhez első használatkor szükség van egy ismert klienseket tartalmazó listára. Amikor már akár egy működő klienshez sikerült kapcsolódni, úgy onnan további (friss) lista érkezik. Innentől egymás között cserélgetve történik a kliensek listájának fenntartása.

Keresés a hálózaton[szerkesztés]

A keresés alapvetően név alapú, de lehetőség van az MD4 hash ismeretében annak direkt letöltését kérni. Erre terjedt el az ed2k:// linkek használata. Példa ed2k linkre:

ed2k://|file|Fedora-13-i686-Live.iso|707788800|67E662BEFE00A99174F0C53996D03D5F|/

Központosított megoldásban a keresést maga a központ végzi, Kad üzemmódban pedig a kliensek közvetlenül kérdeznek egymástól.

A név alapú keresésnél semmi garancia nincs arra, hogy a kért fájlban valóban a keresett tartalom található meg. A hálózaton az ellenőrzés hiánya miatt gyakori a hamis, vírusos, férgekkel vagy más kártevőkkel preparált tartalom illetve azonos fájl több néven is szerepelhet. Amint a letöltés megindul, onnantól a névkülönbségek a fájl hash értéke miatt nem lényegesek többé.

Letöltés[szerkesztés]

A fájlok letöltése darabokban történik, nem feltétlenül a fájlok elejéről folyamatosan (bár erre a kliens törekedhet). A letöltés a feltöltők számától és rendelkezésre álló sávszélességétől függően hosszú ideig is eltarthat, vagy akár soha nem ér véget. A legtöbb kliens jutalmazza a feltöltést azáltal, hogy nyilvántartja a másoktól kapott adatmennyiséget és ezt bekönyveli azok kliens azonosítóját használva. A későbbiekben ezekre a kliensekre a letöltés priorizáltan mehet azokkal szemben, akik még semmit nem töltöttek fel. Ez az elszámolás tehát a két kliens viszonyán alapul és a torrenttel szemben nincs központosítva.