E-könyvek igény szerint

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search

Az E-könyvek igény szerint (EOD),[1][2][3] egy európai projekt, amely az Európai Bizottság társfinanszírozásában működik a Kultúra Program keretében 2009 májusától 2013 áprilisáig. 10 ország 20 könyvtára vesz részt az új projektben. Az EOD az eBooks on Demand angol elnevezés rövidítése. Az EOD-projekt koordinátora az Innsbrucki Egyetemi Könyvtár. A kezdeményezést kifejezetten könyvtárak számára hozták létre, de várják a múzeumok és levéltárak érdeklődését is. Az EOD-konzorcium példaként szolgálhat bármilyen európai kulturális intézmény számára, hogyan kell egy nemzetközi kulturális együttműködést üzemeltetni a legmodernebb technológiák alkalmazásával.

Története[szerkesztés]

A kezdeményezés 2006 októberében indult és 2008 júniusáig az eTen program keretében működött, amelyben 8 ország 13 könyvtára vett részt. A bővülés jelenleg is tart, hónapról hónapra több európai könyvtár kapcsolódik be az együttműködésbe.

Küldetése[szerkesztés]

"Minden európai könyvből legyen e-könyv!" Az európai könyvtárak számtalan, 1500 és 1900 között kiadott könyvvel rendelkeznek. A könyvek kora és értéke miatt az ezekhez történő hozzáférés sok esetben korlátozott. A ritka és értékes könyvekhez csak a kutatók jutnak hozzá, gyakran a könyvet az állapota miatt nem lehet kézbe venni, illetve az utazás az adott könyvtárba költséges lehet. Az EOD-szolgáltatással ezek a rejtett kincsek mindenki számára hozzáférhetővé válnak digitalizált formában. Az olvasók a könyvtári katalógusokon keresztül rendelhetnek e-könyveket. Ezek az e-könyvek később elérhetőek lesznek az intézmények digitális könyvtáraiban, valamint az Europeanában, az Európai Digitális Könyvtárban.

Feladatok[szerkesztés]

A projekt feladata, hogy a más kulturális intézményekkel megossza tapasztalatait és jó példával szolgáljon a hatékony együttműködés terén, elősegítse az interkulturális párbeszédet a régi könyvek olvasói és felhasználói között a Web 2.0-s technológiák segítségével.

Részt vevő intézmények[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. da:EBooks on Demand
  2. de:E-Book#eBooks_on_Demand
  3. cs:Elektronické knihy na objednávku

Külső hivatkozások[szerkesztés]