Eŭropo – Demokratio – Esperanto

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Eŭropo - Demokratio - Esperanto szócikkből átirányítva)
Eŭropo - Demokratio - Esperanto

Alapítva2003
Székhely
Nyelvekeszperantó
Az Eŭropo - Demokratio - Esperanto weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Eŭropo - Demokratio - Esperanto témájú médiaállományokat.

Az Eŭropo - Demokratio - Esperanto (EDE) (=Európa - Demokrácia - Eszperantó) egy politikai mozgalom, amely az eszperantó segítségével kívánja javítani a kommunikációt, a demokráciát és a többnyelvűséget Európában.[1]

Története[szerkesztés]

Francia tagozata, a Europe–Démocratie–Espéranto először vett részt az európai parlamenti választásokon 2004-ben, Franciaországban. A francia szervezet 2009-ben és 2014-ben szintén részt vett az Európai Parlament választáson. A német ág, az Europa-Demokratie-Esperanto-nak 2004-ben és 2014-ben sem sikerült összegyűjteni a németországi részvételhez szükséges 4000 támogatói aláírást. A német Europa-Demokratie-Esperantónak 2009-ben 5240 aláírást sikerült összegyűjteniük, így részt vettek az Európai Parlament választáson. A mozgalom többi országos ágai nem teljesítették a szükséges helyi, előre megírt feltételeket a szavazás lehetőségéhez.

Céljai és programjai[szerkesztés]

A EDE szövetségének alapszabálya szerint a mozgalom fő gondolata: az Európai Unió rendelkezésére bocsátani a részvételi demokrácia megteremtéséhez szükséges eszközöket.[2] Az EDE-De alapszabálya előírja, hogy a mozgalom az eszperantó segítségével, az európai gondolkodást felgyorsítsa, legyen lehetőség a határokon túlnyúló politikai és társadalmi párbeszédre és aktívan járuljon hozzá a népek közötti békéhez és a megértéshez. A 2009-es Európai Parlament választáson az EDE két, francia és német, szekciója két külön program alapján vett részt. Az online fórumokon és az 1. EDE Nemzetközi Konferencián zajló élénk viták ellenére ezek a programok szinte egymástól függetlenül jöttek létre. Nemzeti nyelveken írták őket, és csak később fordították le eszperantóra.

Szervezete[szerkesztés]

Az EDE Szövetségnek öt tagozata van:

Eŭropo - Demokratio - Esperanto -- Szövetség[szerkesztés]

Az EDE tagozatokat fogja össze un. nemzetközi ernyőszervezetként, 2003. október 21.-én alakult Strasbourgban.

Francia tagozat[szerkesztés]

EDE-Fr[3] - 2003-ban alakult.

Német tagozat[szerkesztés]

EDE-De[4] - 2004-ben alapították, de 2008-ban újraalapították.

Lengyel tagozat[szerkesztés]

EDE - Pl[5] - egyesületként alakult 2011. március 20-án, jogilag 2011. szeptember 19-én került bejegyzésre EDE-Pl néven.

Magyar tagozat[szerkesztés]

EDE - Hu -- Mert nincs európai demokrácia nyelvi demokrácia nélkül.[6] - társadalmi szervezetként alakult 2009-ben.

Képriport[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Eŭropo - Demokratio - Esperanto című eszperantó Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Robert Nielsen: La subteno de EDE en la EU-elektoj duoniĝis. www.liberafolio.org (eszperantóul) (2019) (Hozzáférés: 2022. szeptember 1.) „La partio ricevis je 45% malpli da voĉoj ol en 2014 kaj atingis la plej malbonan rezulton en sia historio. Libera Folio intervjuis Pierre Dieumegard, prezidanton de la franca sekcio de EDE”
  2. EDE: Statuto: Statuto de la Federacio E-D-E. www.e-d-e.org (eszperantóul) (2005) (Hozzáférés: 2022. szeptember 1.) „Estas fondita asocio nomita “Fédération [en esperanto : federacio] EDE (Europe Démocratie Esperanto - Eŭropo Demokratio Esperanto )”, kies sidejo situas en Strasburgo, ĉe S-ro Jean-Christophe VINCENT, 6, rue des Juifs, 67000 Strasbourg.”
  3. EDE - Fr: Redonnons la parole aux Européens avec l’espéranto, langue pour l’Europe. e-d-e.fr (franciául) (Hozzáférés: 2022. szeptember 1.)
  4. EDE - De: EŬROPO-UNIO moviĝos per ESPERANTO. de.e-d-e.eu (Hozzáférés: 2022. szeptember 1.)
  5. EDE - Pl: Polskie Stowarzyszenie Europa - Demokracja - Esperanto. www.facebook.com (Hozzáférés: 2022. szeptember 1.)
  6. EDE - Hu: EDE invitilo por prelego de Dr Gábor Márkus Read more: http://ede-hu.hupont.hu/#ixzz7de3YT0Ys. ede-hu.hupont.hu (eszperantóul) (2022) (Hozzáférés: 2022. szeptember 1.) „Aperis la lasta (dekkvina) membro de la libroserio kun la titolo „Esperantlingve cxirkaux la mondo” Read more: http://ede-hu.hupont.hu/#ixzz7de4rwTQE”

Források[szerkesztés]