Libera Folio

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Libera Folio

Alapítva2003
Nyelvekeszperantó eszperantó
VezetőErtl István és Kalle Kniivilä

A Libera Folio weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Libera Folio témájú médiaállományokat.

Libera Folio egy független online eszperantó újság, amely az eszperantó mozgalomról szól, és 2003. április 12.-én indult. Célja, hogy józanul és kritikusan megvilágítsa a mozgalom jelenlegi fejleményeit.[1] Ertl István és Kalle Kniivilä alapította, szerkesztő: Kniivilä.

Története[szerkesztés]

A Libera Folio független mozgalmi újság megalapításának ötlete 2003. április első hetében merült fel, közvetlenül az UEA (Eszperantó Világszövetség) aktuális kongresszusi titkárának, Nikola Rašić tiltakozó lemondása után. A lemondás a világ vezető eszperantó szervezetének akkori válságának egyik csúcspontja volt. A lemondás az eszperantó mozgalom eseményeire vonatkozó megbízható, naprakész információk és kommentárok hiányát is éreztette. Az ötlet megjelenése után egy héten belül, április 11-én a Libera Folio megjelent a neten három cikkel a Nikola Rašić elhagyta a központi irodát témában. A hivatalos megjelenése április 12-e volt, amikor közleményt adtak ki az új online hírlevélről. A Libera Folio-val kapcsolatos első megjegyzések hamarosan megjelentek az eszperantó sajtóban is. A kezdetektől Kalle Kniivilä szerkesztette. A technikai vezető 2004 és 2016 között Jan-Ulrich Hasecke volt. 2018 szeptemberében Jukka Pietiläinen átvette a Kniivilä-tól a szerkesztést,[2] utóbbi új munkahelye miatt. Ez utóbbi 2020 januárjában újra átvette a szerkesztést és a mai napig is tart.[3]

Kritika[szerkesztés]

Az újságban megjelenő cikkeket nem mindig fogadják kedvezően. A közleményt gyakran kritizálják "botrányos" értelemben, amikor mottójának megfelelően megpróbálja józanul és kritikusan megvilágítani az eszperantó mozgalom jelenlegi fejleményeit. Már a 2003-as göteborgi Eszperantó Világkongresszuson, néhány hónappal a Libera Folio megalapítása után, az UEA egyik igazgatósági tagja a bizottsági ülés során dühösen kereste meg a Libera Folio szerkesztőjét, és azzal fenyegetőzött, hogy soha többé nem válaszol a Libera Folio egyetlen kérdésére sem. Ennek oka az volt, hogy előző este a Libera Folio az érintett igazgatósági tag kellemetlen nyilatkozatát idézte, amely nyilvános ülésen hangzott el. Az Esperanta Civito gyakran bírálja erős kritikával az újságot, amelynek egyik vezetője 2005 októberében Kalle Kniivilä urat "persona non grata" -nak nyilvánította az egész Esperanta Civito számára.

Statisztika[szerkesztés]

2006 decemberében az első látogatok átlagos napi száma meghaladta a 3000-et. Ezt követően is tovább nőtt a látogatók száma. A műszaki vezető szerint [4] 2015-ben 131 822 látogató volt. A legsikeresebb év 2013 volt, a 145 269 látogató 600 741-szer látogatta meg a lapot és 2 368 082 oldalt olvasott el.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Libera Folio szerkesztő-közössége: Pri Libera Folio. www.liberafolio.org (eszperantóul) (2003) (Hozzáférés: 2021/06/13/) „Libera Folio estas sendependa movada bulteno, kiu aperas nur en la reto. La redakcio de Libera Folio strebas sobre kaj kritike prilumi aktualajn evoluojn en la Esperanto-movado.”
  2. Libera Folio szerkesztő-közössége: Kalle Kniivilä forlasos Liberan Folion. www.liberafolio.org (eszperantóul) (2018) (Hozzáférés: 2021/06/13/) „La multjara redaktoro de Libera Folio, Kalle Kniivilä, pro profesiaj kialoj forlasos sian postenon komence de septembro. Lige kun tio, la teamo de Libera Folio serĉas novajn kunlaborantojn.”
  3. Krystyna Grochocka: E_elsendo el la 02.02.2021: Podkasto: Ludu en nova fenestro. pola-retradio.org (eszperantóul) (2021) (Hozzáférés: 2021/06/13/) „Nia hodiaŭa antaŭmikrofona gasto estas Kalle Kniivilä, la redaktoro de Libera Folio. Ni intervjuas lin ne sole pri la Libera Folio, sed ankaŭ pri lia esperantistiĝo, liaj roloj en la E-komunumo, kelkaj privataj aferoj, ĵurnalista profesio kun iu aparta interesiĝo pri rusiaj aferoj”
  4. Libera Folio szerkesztő-közössége: Ni ĉie bezonas pli da travideblo. www.liberafolio.org (eszperantóul) (2016) (Hozzáférés: 2021/06/13/) „Dum dek du jaroj Jan Ulrich Hasecke en Germanio respondecis pri la teknika funkciado de Libera Folio. Ni petis lin rakonti pri siaj spertoj kaj pri tio, kio laŭ li ŝanĝiĝis en la reta mondo dum la tempo kiu pasis.”

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Libera Folio című eszperantó Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]

A Libera Folio elérése