Dzsog-vízesés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dzsog-vízesés
OrszágokIndia
FolyóSharaváthi
Magasság253 m
Vízhozam153 m³/s
Elhelyezkedése
Dzsog-vízesés (India)
Dzsog-vízesés
Dzsog-vízesés
Pozíció India térképén
é. sz. 14° 13′ 45″, k. h. 74° 48′ 44″Koordináták: é. sz. 14° 13′ 45″, k. h. 74° 48′ 44″
A Wikimédia Commons tartalmaz Dzsog-vízesés témájú médiaállományokat.

A Dzsog-vízesés (kannada nyelven: ಜೋಗ್ ಜಲಪಾತ, angolul: Jog Falls, más nevein: Gerosoppa vagy Joga) az indiai Nyugati-Ghátok hegységben a Sharaváthi folyón kialakult vízesés. Karnátaka államban az SH 50-es út mellett található, Shimoga és Uttara Kannada körzetének határán.

Az ÉK-indiai meghálajai Nohkalikai-vízesés után ez az ország 2. legnagyobb vízesése. Szabadesésének magassága 253 méter. Egy 290 m magas szakadékon esik alá négy zuhogóban. A zuhatagok nevei: Raja (Rádzsa, a Király) a legnagyobb, ezt követi a Roarer (Üvöltő), majd a Rocket (Rakéta), amely több lépcsős, és végül a Ráni (Királynő) Ezek együttesen alkotják a Dzsog-vízesést, amely nappal milliószínű szivárványban ragyog.

Galéria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]


Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Jog Falls című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként. Ez a szócikk részben vagy egészben a Jog Falls című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • Fodor's India, 1973

További információk[szerkesztés]

  • www.jogfalls.in