Dropshipping

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A dropshipping az online kereskedelmi vállalkozások egyik formája. A lényege, hogy a dropshipping webáruház a termék gyártója vagy disztribútora és a vásárló közé ékelődik, egyfajta közvetítői szerepet töltve be, de ő maga nem rendelkezik saját árukészlettel. A vásárló szállítási adatait közvetlenül a beszállítónak küldi, és a beszállító küldi ki a termékeket a vevő részére. Ezáltal a dropshipping webáruház üzemeltetője fizikailag nem kötődik a vállalkozáshoz, a termékekkel legtöbbször nem is találkozik. Tevékenysége pusztán a marketing és az ügyfélkapcsolati szerepkörre fókuszálódik.

A rendszer gördülékeny működésének a feltétele az automatizált adatáramlás a beszállító rendszere és a dropshipping webáruház között annak érdekében, hogy a termék-, a készlet- és a rendelési adatok megfelelően áramoljanak.

A dropshipping leginkább az USA-ban terjedt el, ahol több beszállító is képes dropshipping rendelésteljesítésre, és mind szoftveres, mind logisztikai támogatást képes nyújtani a webáruházaknak. Igen elterjedtek az Ázsiából történő importra alapuló dropshipping modellek, ahol első sorban az AliExpress oldalain található beszállítók termékeit terjesztik az áruházak, itt azonban rendszerint hosszú szállítási időkkel, kontrollálatlan csomagolással, minőséggel kell számolni, és a Kelet-Európában igen elterjedt utánvétes fizetés sem megoldott. A fenti megoldással kialakított dropshipping áruház indítására jól működő alternatívát kínál a Shopify webshopmotor és az Oberlo kapcsolata.

Kelet-Európában néhány nagyobb disztribútornak van saját megoldása, de ezek első sorban az informatikai termékekre koncentrálnak.