Anton Dreher

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Dreher Antal (1810–1863) szócikkből átirányítva)
Anton Dreher
SzületettAnton Eugen Georg Dreher

Schwechat
Elhunyt

Schwechat
Állampolgárságaosztrák
GyermekeiDreher Antal
SzüleiFranz Anton Dreher
Foglalkozása
  • politikus
  • alapító
Tisztsége
  • Member of the Landtag of Lower Austria
  • az osztrák Birodalmi Tanács képviselőházának tagja
A Wikimédia Commons tartalmaz Anton Dreher témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Anton Dreher (Bécs, 1810. június 7. – Bécs, 1863. december 27.) osztrák nagyiparos, egy osztrák sörgyártó vállalat vezetője. Bár 1862-ben ő vette át a Budapest-Kőbányai Sörgyárat, azonban azt nem ő, hanem a halála után a fia, Dreher Antal (1849–1921)[3] fejlesztette nevezetes céggé.

Elődei[szerkesztés]

A Dreher cég története egy kis falusi serfőzdétől indult, ahol Franz Anton Dreher (1735-1820) az apjától tanulta meg a sörfőzés fortélyait. Ő teremtette meg a családi vállalkozás alapjait: 1796-ban megvásárolta az 1632-ben alapított Klein-Schwechati Városi Serházat.

Életpályája[szerkesztés]

Franz Anton Dreher fia, Anton Dreher 1810-ben született. Ausztriában, Münchenben, majd Angliában tanulta ki a mesterséget. A szigetországi mesterek féltett titkainak ellesésében - a legenda szerint - üreges sétapálcájába rejtett sörminták is segítették. Schwechatra hazatérve 1840 körül bevezette az alsó erjesztésű sörtechnológiát, s kifejlesztett egy új sörtípust: a Lagerbiert. Később ennek köszönhette a „sörkirály” kitüntető címet. Pest és Buda serfőzdéi a 19. század közepéig a Duna közelébe települtek le, hiszen a folyó korlátlan mennyiségben biztosította a sör- és maláta-készítéshez szükséges vizet. Dreher több (Schwechat, Micholup) mintaszerűen berendezett sörházából a világ minden részébe exportálta jó minőségű készítményeit. [forrás?]

Kőbányára egy Münchenben tanult pesti sörfőzőmester, Schmidt Péter kiváló söre hívta fel a figyelmet. Schmidt ugyanis hatalmas sikert aratott a kőbányai sziklapincékben érlelt sörével. Később kiderült, hogy a mélyfúrással nyert kőbányai kutak vize kitűnően alkalmas a sörfőzéshez, a pincék pedig állandó hőmérsékletet biztosítanak az ászokoláshoz, tároláshoz - vagyis az alsó erjesztésű „lagerbier” előállításához. A fellendülő kőbányai termelés nem kerülte el Dreher Antal figyelmét sem - annál is kevésbé, mivel az itteni sörök komoly konkurenciát jelentettek számára. 1856 és 1860 között többször is Pest-Budára látogatott, mire végül 1862-ben sikerült megvennie a cseh, osztrák és bajor konkurenciával küzdő Kőbányai Serház Társaság serfőzdéjét. További telkeket is vásárolt a bővítéshez, de halála (1863) miatt fiára várt, hogy megvalósítsa elképzeléseit.

Halála után fia, ifjabb Dreher Antal folytatta nagyszabású ipartelepeinek vezetését és fejlesztését.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Dreher, Anton (BLKÖ)
  2. http://mek.oszk.hu/00300/00355/html/ABC03014/03544.htm, Dreher Antal,, 2017. október 9.
  3. Révai Nagy Lexikona, 5. kötet: Csata-Duc (1912) 746. old.

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]