Drammenselva

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Drammenselva
A Drammenselva
A Drammenselva
Országok Norvégia
Földrajzi adatok
Hossz48 km
Vízgyűjtő terület17 000 km²
Forrás Tyrifjorden
Torkolat Drammen-fjord
é. sz. 60° 00′ 39″, k. h. 10° 02′ 34″Koordináták: é. sz. 60° 00′ 39″, k. h. 10° 02′ 34″
A Wikimédia Commons tartalmaz Drammenselva témájú médiaállományokat.

A Drammenselva vízgyűjtő területét tekintve az ötödik legnagyobb folyó Norvégiában, Buskerud megyében.

Elhelyezkedése[szerkesztés]

A Drammenselva az egyik legjelentősebb vízfolyás Norvégiában a maga 17000 négyzetkilométeres vízgyűjtő területével. A folyó teljes hossza 308 kilométer, átlagos vízhozama 300 köbméter percenként. Forrásvidékétől, Tyfjordentől déli irányban indul el és 48 kilométerrel később áthalad a Drammen-fjord mellett lévő Drammen városának központján. A Drammenselvába számos kisebb vízfolyás és kisebb folyók torkollnak. A legnagyobb mellékfolyója a Simoa patak. A Drammenselva teljes vízgyűjtő területe, melyet Drammenselvassdraget néven neveznek a helyiek, Oppland megye és Buskerud megye területén található.

Fejlődése és hasznosítása[szerkesztés]

A folyón évszázadokon át fát szállítottak Eikerbe, ahol számos fűrészmalom üzemelt, valamint másfajta ipari létesítményeket is ellátott energiával. Az 1850-es évektől kezdve egyre több fűrészmalom jött létre a folyó alsóbb szakaszain, melyek exportra készített termékeiket a dammeni kikötőbe szállították. Az ipar káros hatásainak köszönhetően a folyó a 20. század elejére igen szennyezetté vált. A folyó menti üzemeket az 1960-as és 1970-es években bezárták és azóta egyre jobban kezd helyreállni az élővilág egyensúlya.

Útban a tenger felé a folyó számos kisebb zúgón és vízeséseken halad keresztül. A legnagyobbak ezek közül a Vikerfoss, Geithusfoss, Kattfoss, Gravfoss, Embretsfoss, Døvikfoss és a Hellefoss. A folyón számos vízerőművet létesítettek, melyek némelyikénél duzzasztógátat is emeltek. Ezen erőművek tulajdonosa és egyben üzemeltetője az EB Kraftproduktsjon energiaipari cég, melynek központja Drammenben található. Az energetikai céget a Buskerud Energy Power Generation (Energiselskapet Buskerud AS) birtokolja.

Napjainkban a Drammenselva a kikapcsolódás és a pihenés színtere. A folyó mentén rendezett fesztivál számos programnak ad otthont.[1][2]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Drammenselva című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  1. Elvebyen Drammen (Drammen River City) - English summary. drammen.no, 2012 [last update]. [2011. július 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. október 23.)
  2. Drammen. gonorway.com, 2012 [last update]. (Hozzáférés: 2012. október 23.)