Dräger

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Drägerwerk AG & Co. KGaA
Dräger Logo.svg
Drägerwerk Werk 1 Eingang Tor 1 Lübeck.png
Jelmondat "Technika az életért"
Típus üzleti vállalkozás
Alapítva 1889
Székhely Lübeck, Németország
Vezetők Elnök: Stefan Dräger
Alapító Johann Heinrich Dräger
Forma Kommanditgesellschaft auf Aktien
Árbevétel 1,9 Mrd. EUR (2009)
Alkalmazottak száma ca. 11.000
Anyavállalata Drägerwerk AG & Co. KGaA
Leányvállalatai
 • Dräger (Norway)
 • Dräger (United States)

www.draeger.com A Drägerwerk AG & Co. KGaA weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Drägerwerk AG & Co. KGaA témájú médiaállományokat.

A lübecki székhelyű Drägerwerk AG & Co. KGaA anyavállalat és a Dräger leányvállalatok az egészségügy, biztonság- és búvártechnika területén használt eszközöket és komplett rendszereket fejlesztik, gyártják és értékesítik. A Dräger csaknem 11.000 alkalmazottat foglalkoztat, és több mint 190 országban van jelen szerte a világon. A csoport több mint 40 országban tart fenn kereskedelmi és eladási szervezeteket. A Dräger vállalatok fejlesztési és gyártó egységei Németországban, Nagy-Britanniában, Svédországban, Észak-Afrikában, az Egyesült Államokban és Kínában működnek.

A cég részvényeit figyelembe veszik a TEC-DAX index kiszámításakor és egy élenjáró német világmárka.[1]

Drägerman[szerkesztés]

Az Egyesült Államokban az elterjedt Dräger légzésvédő készülékek használata miatt még napjainkban is "Drägerman"-nek hívják azokat a dolgozókat, akik a bányászati és tűzoltás során történő mentésben vesznek részt.[2]

Cégtörténet[szerkesztés]

A 42 éves üzletember, Johann Heinrich Dräger 1889. január 1-jén üzlettársával megalapítja Lübeck-ben a "Dräger and Gerling" céget, mely hamarosan vezető szerepet tölt be a légzésvédelem területén. Az újonnan alapított társaság készülékek értékesítésével és fejlesztéssel foglalkozik, így például sűrített szén-dioxidot felhasználó sörcsap-rendszerekkel. Dräger és fia, Bernard elégedetlenek a meglévő technológiával, így fejlesztik ki első szabadalmukat, a Lubeca szelepet, mely lehetővé teszi a szén-dioxid magasnyomású tartályból való kiáramlásának pontos szabályozását. Dräger a szabadalmukat nem adja el, ennek köszönhetően fejlődik a kereskedőcég ipari vállalattá.

Jelentős események a cégtörténetben[szerkesztés]

 • 1904: orvosi lélegeztető készülék (Otto Roth találmánya)
 • 1907: merülő újralégzőkészülék a tengeralattjárók legénységének
 • 1912: vezeték nélküli sisakos légzőkészülék búvárok számára
 • 1913 : repülőgépek magassági világrekordjának felállítása (6120 m) a Dräger nagy repülési magasságra készült légzőkészülékének segítségével
 • 1924: az első acetilénes újralélegeztető altatógép
 • 1953: Alkohol-szonda megjelenése
 • 1969: Helgoland vízalatti laboratórium felépítése
 • 2003: Siemens AG-vel való összeolvadás
 • 2004: az Air-Shields egyesült államokbeli inkubátorgyártó vállalat megvásárlása

Divíziók[szerkesztés]

 • Dräger Medical GmbH jelentős szerepet tölt be az orvostechnikai eszközök gyártása terén, mely a csoport a Dräger-konszern legjelentősebb forgalmát bonyolítja. 2003-ban a Drägerwerk AG (75 Prozent) és a Siemens AG (25 Prozent) összeolvadt, majd 2009-ben a Drägerwerk AG & Co. KGaA visszavásárolta a Siemens AG 25%-os részesedését. A Medical csoport termékeket, szolgáltatásokat és integrált CareArea™-megoldásokat nyújt a betegéletút teljes folyamatában: a sürgősségi ellátástól kezdődően, a műtéti eljárás folyamatain keresztül, egészen a beteg otthoni ápolásáig. Dräger Medical székhelye Lübeckben található és világszerte közel 6000 dolgozót foglalkoztat.
 • Dräger Safety AG & Co. KGaA a személyi védőfelszerelések és gázmérés-technológia terén tölt be vezető szerepet. Az egyedi termékkategóriáktól a rendszermegoldásokon keresztül a komplett biztonsági szolgáltatásokig terjed a paletta. A Safety csoport közel 4000 dolgozót foglalkoztat közel 190 országban világszerte 40 saját leányvállalattal. A Dräger Safety termelési egységei Németországban, Nagy-Britanniában, USA-ban, Svédországban, Dél-Amerikában és Kínában találhatók. A termékpaletta tartalmaz légzésvédő készülékeket a tűzoltóság, bányászat és ipar számára, komplett légszűrő és légtisztító berendezéseket, hordozható és telepített gázmérő- és jelzőrendszereket, búvárkészülékeket csakúgy, mint alkohol- és drogmérő készülékeket.

Jegyzet[szerkesztés]

 1. Langenscheidt 2010
 2. IMDb

Felhasznált források[szerkesztés]

 • Langenscheidt 2010: Florian Langenscheidt, Bernd Venohr (szerk.): Lexikon der deutschen Weltmarktführer. Die Königsklasse deutscher Unternehmen in Wort und Bild. Deutsche Standards Editionen, Köln 2010, ISBN 978-3-86936-221-2. (németül)
 • IMDb: Draegerman Courage (1937) amerikai játékfilm, (angolul)
 • IMDb: [1] Dräger E-book: Történelem, (magyarul)

Ajánlott források[szerkesztés]