Dorothy Wilde

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dorothy Wilde
Dorothywilde.jpg
Született 1895. július 11.
London
Elhunyt 1941. április 10. (45 évesen)
Anglia
Állampolgársága brit
Szülei Willie Wilde
Foglalkozása

Dorothy Ierne Wilde, avagy Dolly Wilde (London, 1895. július 11.1941. április 10.) ír származású angol társasági hölgy, a két világháború közötti időszak közkedvelt személyisége. Hírnevét jórészt családjának, kapcsolatainak és humorának köszönhette.

Élete[szerkesztés]

Dorothy Wilde ír származású művészcsaládba született William Wilde és Sophie Lily Lees egyetlen gyermekeként. Apai részről a nagybátyja Oscar Wilde volt, akit éppen a kislány születése idején tartóztattak le homoszexuális botrányai miatt. Édesapja 1899-ben bekövetkezett halála után édesanyja feleségül ment a fordító Alexander Teixeira de Mattoshoz; a mostohaapa és az édesanya együtt nevelték fel a gyermeket.

Az első világháború alatt Franciaországban szolgált mentőautó-sofőrként. Viszonyt folytatott társával, Marion Carstairsszel, a Standard Oil vállalat örökösnőjével.

Bár élvezte, hogy a nőket és a férfiakat egyaránt vonzotta, leszbikus volt.

Kapcsolata Natalie Barney-val[szerkesztés]

A leghosszabb kapcsolata 1927-től haláláig tartott. Párja Natalie Barney írónő volt, akinek a tulajdonában volt az egyik legjobb párizsi szalon.

Halála[szerkesztés]

Wilde túlzásba vitte az ivást, és a heroin rabjává vált. 1939-ben mellrákot diagnosztizáltak nála, a műtétet visszautasította, egy alternatív gyógymódot akart kipróbálni. 1941-ben, 45 évesen halt meg, a halottkém szerint rák vagy esetleg drogtúladagolás lehetett a halála oka.

Munkássága[szerkesztés]

Dolly Wilde-ot tehetséges mesemondóként és íróként tisztelték, de ezt a tehetségét soha nem kamatoztatta. Javarészt mások nagylelkűségéből és a mostohaapjától kapott kis örökségből élt.