Ugrás a tartalomhoz

Dogpool

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dogpool
Megjelenési információk
KiadóMarvel Comics
Eredeti neveDogpool
Első megjelenésPrelude to Deadpool Corps #3
2010. március
Megalkotta
  • Victor Geishler
  • Philip Bond
Dogpool adatai
Valódi neveWade Winston Wilson
Egyéb fedőneveDeadpool
Állapotainaktív
Fajakutya
Csoporthoz tartozásaDeadpool Corps
Képességeiregenerálódási hajlam, hosszabb élet

Dogpool, azaz Wade Winston Wilson egy kitalált szereplő a Marvel Comics képregényeiben. Ő Wade Wilson kutyaváltozata, aki Wilson "Deadpool Corps" nevű csapatának alapító tagja. A karaktert Victor Gischler és Philip Bond alkotta meg.

Élete[szerkesztés]

Korai élete[szerkesztés]

Wade Winston Wilson egy kisérleti kutya volt a ''Mascara X'' nevű projekthez (ami hasonló az X-fegyverhez), amelyet egy olyan szempillaspirálnak szántak, amely egyetlen felvitel után folyamatosan feltöltődik. Ehelyett a "Mascara X" eltorzította Wilsont, és képessé tette, hogy bármilyen sebből begyógyuljon. A tudósok nem vették észre, hogy megszerezte ezt a képességet, és bedobták egy szemetesbe. Wilson kitépte a szemeteszsákot, és mindenki által elutasítva vándorolt, mígnem egy autó elé vetette magát. Egy cirkuszi teherautó látta, ami történt, és azonnal felismerték regeneráló képességeiben rejlő lehetőségeket. Ő lett az ottani cirkusz főszereplője ("The Death Defying Hound, Deadpool!" néven), amíg a 616-os Föld Deadpoolja fel nem tűnt, és bevonta őt a Deadpool Corps nevű csapatába.[1]

Deadpool Corps és halála[szerkesztés]

A csapat tagjaként a 21110-es Földre utazott, ahol az ottani Deadpool a Bosszú Angyalai tagja volt, majd mindannyian ismeretlen körülmények között meghaltak. Amikor az elmét irányító beretek lehullottak az égből, feltámasztották Amerika Kapitányt, Thort és Vasembert, mint zombi mímeket. Miután a csapat legyőzte a feltámadott Bosszú Angyalokat, az egyik svájcisapka a most már zombi ottani Deadpool fejére szállt, és megelőzte. A csapat megölte a most "Mimepool"-nak nevezett embert úgy, hogy egy rakétára szíjazta és kilőtte a svájcisapkák származási bolygójára.[2]

Amikor a csapat egy gonosz változata elkezdett vadászni és megölni az alternatív Deadpoolokat, Dogpool azon ellenállások közé tartozott, akik a 616-os Földre érkeztek, hogy figyelmeztessék az univerzum Deadpoolját. Az egyik gonosz Deadpool is megérkezett ebbe a valóságba, és megpróbálta megölni a Deadpoolját, de csak azért, hogy Dogpool megvédje és megöljék.[3]

Szereplései a képregényeken kívül[szerkesztés]

Magyarul olvasható[szerkesztés]

  • Victor Gischler: Deadpool-alakulat; ford. Varró Attila; Fumax, Bp., 2019
  • Victor Gischler: Deadpool-alakulat. Ölőhang; ford. Holló-Vaskó Péter; Fumax, Bp., 2019

Fogadtatás[szerkesztés]

Dogpoolt amikor bejelentették, hogy feltűnik a Deadpool & Rozsomákban, többen izgatottan várták a megjelenését a filmben és bíztatták Peggy-t a színészkedésben.[4][5][6][7][8][9][10]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. ''Prelude to Deadpool Corps'' #3
  2. ''Deadpool (Vol. 4)'' #1000
  3. ''Deadpool Kills Deadpool'' #1
  4. a b Ulatowski, Rachel. „Ryan Reynolds Confirms Dogpool Is Entering the MCU in ‘Deadpool 3’”, The Mary Sue, 2023. november 9. (Hozzáférés: 2024. július 16.) 
  5. a b Romano, Nick. „Deadpool 3 star Ryan Reynolds reveals the comics' alt-reality Dogpool will be in sequel”, Entertainment Weekly, 2023. november 9. (Hozzáférés: 2024. július 16.) 
  6. Diaz, Eric. „Who is Deadpool 3’s Dogpool? Marvel's Mutant Matt, Explained”, Nerdist, 2024. május 7. (Hozzáférés: 2024. július 16.) 
  7. Molnár, Szilárd. „Napi cukiság: Befutott az első kép a hű társával, Dogpoollal együtt pózoló Deadpoolról”, IGN Hungary, 2023. december 4. (Hozzáférés: 2024. július 16.) 
  8. Nyuszcica. „Újabb képen mutatkozik a Deadpool 3 legnagyobb sztárja, Dogpool”, Gamekapocs, 2023. december 5. (Hozzáférés: 2024. július 16.) 
  9. Seibold, Witney. „Deadpool's Beloved Pet, Dogpool, Is Played By Britain's Ugliest Dog”, /SlashFilm, 2024. május 10. (Hozzáférés: 2024. július 16.) 
  10. Adams, Timothy. „Deadpool & Wolverine: Meet Dogpool, Winner of Britain's Ugliest Dog Award”, ComicBook.com, 2024. május 7. (Hozzáférés: 2024. július 16.) 

További információk[szerkesztés]