Dobos Krisztina

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Dobos Krisztina
Dobos Krisztina (1949-2013).jpg
Született 1949. július 18.
Budapest
Elhunyt 2013. december 12. (64 évesen)
Budapest
Állampolgársága magyar
Nemzetisége magyar
Foglalkozása matematikus, közgazdász, politikus
Tisztség magyar országgyűlési képviselő

Dobos Krisztina (Budapest, 1949. július 18. – Budapest, 2013. december 12.) magyar matematikus, közgazdász, gimnáziumi és egyetemi oktató, politikus.

Családja[szerkesztés]

Édesapja, Dobos Károly a Gödöllői Agrártudományi Egyetem professzora, édesanyja, Örs Anna általános iskolai tanár volt. Testvére, Károly Dortmundban kutató. 1971-ben kötött házasságot, özvegye, Mézes István tanár, matematikus. Egy fiuk van.

Tanulmányai[szerkesztés]

1967-ben érettségizett az I. István Gimnázium matematika tagozatán. 1972-ben matematika-fizika szakos középiskolai tanári diplomát szerzett az ELTE TTK-n. Ezután az Agrártudományi Kutatóintézetben dolgozott. 1978-ban a Gödöllői Agrártudományi Egyetem Mezőgazdaság-tudományi Karán vállalatszervezői oklevelet szerzett. 1979-ben megvédte a sztochasztikus folyamatokról írt doktori disszertációját. 1979-től a GATE Társadalomtudományi Karának matematika-statisztika tanszékén oktató volt. Tanított emellett az István Gimnáziumban is.

Politikai pályafutása[szerkesztés]

1988-ban belépett a Magyar Demokrata Fórumba. Oktatási, kutatási és ifjúsági kérdésekben a párt egyik meghatározó szaktekintélye lett. 1991-1993 között a közoktatásért felelős helyettes államtitkár volt a Művelődési és Közoktatási Minisztériumban. Ő irányította a közoktatási törvény kidolgozását, melyet a parlament egy szavazat híján kétharmados többséggel fogadott el. 1993-tól 1994-ig az MDF elnökségi tagja volt. 1993 szeptemberétől az MDF budapesti listáján országgyűlési képviselő, az oktatási, ifjúsági és sport állandó bizottság tagja lett. A parlamenti ciklusban az elhunyt Sándorfy György helyét vette át. 1994-1998 között országos listáról az MDF képviselője lett. Az oktatási-, tudományos-, ifjúsági- és sport állandó bizottságban, ezen belül az ellenőrzési- és a felsőoktatási albizottságokban, valamint a tudományos- és innovációs albizottságban dolgozott.

Az IPU magyar csoportja magyar-dán baráti tagozatának az alelnöke lett. 1995 novemberében az MDF parlamenti frakciójának helyettes vezetője volt. Az MDF X. országos gyűlésén a párt ifjúsági és kulturális ügyekért felelős alelnökévé és a pártelnökség tagjává választották.

1998-2005 között a Közoktatási Modernizációs Közalapítvány (KOMA) Kuratóriumának elnöke volt. 1996-tól a neves Budapest-Fasori Evangélikus Gimnáziumban matematikatanár, majd igazgató-helyettes volt.

2012-ben a Nemzeti Tehetség Programiroda vezetője, majd a Nemzeti Pedagógus Kar előkészítő bizottságának tagja lett.

Publikációi[szerkesztés]

Rendszeresen publikált hazai és külföldi szakmai folyóiratokban, főleg a gazdasági folyamatok modellezéséről, illetve az oktatási rendszer demokratikus átalakításáról. Egyetemi jegyzetet írt operációkutatásból és a konzervatív, a liberális és a baloldali oktatáspolitika összehasonlításáról.

Az Új Nemzedék című oktatási folyóirat szerkesztője volt.

Elismerései[szerkesztés]

Források[szerkesztés]