Dirt 3

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dirt 3
Fejlesztő Codemasters Southam[1]
Feral Interactive (Mac OS X)
Kiadó Codemasters
Feral Interactive (Mac OS X)
Sorozat Colin McRae Rally
Motor EGO Engine 2.0
Platformok PlayStation 3
Xbox 360
Microsoft Windows
Mac OS X
Kiadási dátum USA 2011. május 24.
EU 2011. május 24.
JPN 2011. augusztus 25.
AUS 2011. május 26.
Mac OS X
2015. január 29.
Verzió 1.2
Műfaj Szimulátor
Játékmódok Egyjátékos, többjátékos
Korhatár PEGI 12+.png PEGI: 12+[2]
Adathordozó DVD, Letöltés
Rendszerkövetelmény
Rendszer-
követelmény
 • Processzor: 2.8 GHz
 • Memória: 2 GB (Windows XP)
 • Videokártya: 256 MB
 • DirectX 9
 • Tárhely: 15 GB
A Dirt 3 weboldala

A Dirt 3 (stilizálva DiRT 3) egy versenyzős vagy szimulációs videojáték, a 2009-es előd, a Colin McRae: Dirt 2 folytatása. A Codemasters fejlesztette és adta ki 2011-ben. Európában május 24-én jelent meg PC-re, PlayStation 3-ra és Xbox 360-ra is. A játék az EGO 2.0 motort használja. A játékban szerepel és a játék reklámarca Ken Block rallyversenyző.

Játékmenet[szerkesztés]

A játékban egy versenyautóval kell végighaladnunk egy pályán, különböző célok teljesítése közben. Az autó beállításait a verseny megkezdése előtt módosíthatjuk, csakúgy mint a játék nehézségét is. A játékba beépítve van egy kamera is, amellyel visszanézhetjük a közeli pillanatokat és egy speciális funkcióval, a flashbackkel vissza is térhetünk a kiválasztott pillanatba. A verseny teljesítése végén a játékos pontokat kap, amivel új csapatok ajánlatait és új pályákat old fel.

Játékmódok[szerkesztés]

A játékban több fajta játékmód is van. Az összes játékmód teljesítése egyedi technikát követel meg.

 • A rallyban egy pályát kell teljesíteni, időre. A versenyzők nem egyszerre rajtolnak, egymás után. A versenyző célja minél gyorsabban teljesíteni a pályát, a célba érkezési sorrend természetesen nem számít. A játékost segíti a mellette ülő navigátor, aki bemondja a pálya következő pontjait, megkönnyítve annak befejezését.
 • A rally "testvére" a trailblazer, itt szélesebb úton haladunk pontból pontba.
 • A rallycrossban a versenyzők egyszerre rajtolnak, a cél elsőként a célba jutni. Egyszerű szakasz is lehet, de többkörös pályán is megküzdhetnek egymással a játékosok. Általában 1-1,5 km hosszú és különböző felületeken folyik a verseny.
 • A land rush hasonlít a rallycrosshoz, de kemény terepen van kiépítve a pálya.
 • A head 2 head egy olyan mód, ahol két versenyző küzd egymás ellen egy 8-as alakú pályán. A cél előbb áthaladni a célvonalat.
 • A gymkhana verseny során a játékosnak egy zárt pályán kell trükköket teljesítenie (fánk, forgás, drift, ugratás, kaputörés), amiért pontokat kap. Cél a minél több pont összegyűjtése megadott időn belül.

Többjátékos[szerkesztés]

A többjátékos módban a játékos online küzdhet meg hús-vér ellenfelekkel a pályákon. A flashback itt nem működik. A hagyományos játékmódok mellett elérhető az Outbreak Zombie (cél megfertőzni a többi autót) és a Capture the Flag (ellopni a zászlót) játékmód is. Egyszerre 8 játékos játszhat online.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Richardson, Stuart: Beszélgetés a Codemasters alelnökeivel: Gavin Cheshire és Jamie Macdonald. Develop-online.net, 2010. július 23. (Hozzáférés: 2011. szeptember 17.)
 2. PEGI besorolás

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]