Diplolepis spinosissimae

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Párnás rózsagubacs
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Ízeltlábúak (Arthropoda)
Altörzs: Hatlábúak (Hexapoda)
Osztály: Rovarok (Insecta)
Alosztály: Szárnyas rovarok (Pterygota)
Alosztályág: Újszárnyúak (Neoptera)
Öregrend: Fejlett szárnyas rovarok (Endopterygota)
Rend: Hártyásszárnyúak (Hymenoptera)
Alrend: Fullánkosdarázs-alkatúak (Apocrita)
Alrendág: Terebrantes
Öregcsalád: Gubacsdarázs-alkatúak (Cynipoidea)
Család: Gubacsdarazsak (Cynipidae)
Alcsalád: Cynipinae
Nemzetség: Diplolepidini
Nem: Diplolepis
Faj: D. eglanteriae
Tudományos név
Diplolepis spinosissimae
(Giraud, 1859)
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Párnás rózsagubacs témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Párnás rózsagubacs témájú kategóriát.

A párnás rózsagubacs (Diplolepis spinosissimae) okozója egy gubacsdarázs (Cynipidae), amely különféle vadrózsa (Rosa sp.) fajok levelein és levélnyelén okoz egy- vagy többkamrás gubacsokat. A párnás rózsagubacsot okozó gubacsdarázs a Diplolepis génusz egyik Nyugat-Palearktikus képviselője. A gubacsok a rózsalevelek mindkét oldalán látszanak. A kamrák a mezofillum kiöblösödései. A gubacsok hosszúkás, párna alakúak, zöldes vagy vöröses színűek.[1] Éretten megbarnulnak és késő ősszel a levelekkel együtt hullnak le az avarba.

A D. spinosissimae gubacsokban, akárcsak a többi rózsagubacsban, összetett parazitoid közösség fejlődik. A megszokott fémfürkész családok Torymidae, Eurytomidae, Pteromalidae és Eupelmidae fajai alkotják a közösség többségét.[2]

A Diplolepis nemzetség Nyugat-Palearktikus elterjedésű fajai közül a D. spinosissimae legközelebbi rokonai a D. rosae és D. mayri, a D. nervosa és a D. eglanteriae egy külön kládot alkotnak.[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Eady, R. D., & Quinlan, J. (1963). Handbooks for the identification of British insects. Royal Entomological Society of London.
  2. László, Zoltán, Prázsmári, Hunor (2019. május 1.). „Parasitoid community and parasitism in galls of the three Western Palaearctic oligo- and unilocular Diplolepis species (Hymenoptera: Cynipidae)”. Folia entomologica hungarica 80, 231-238. o.  
  3. Plantard, O., Shorthouse, J. D., & Rasplus, J. Y. (1998). Molecular phylogeny of the genus Diplolepis (Hymenoptera: Cynipidae). United States Department Of Agriculture Forest Service General Technical Report Nc, 247-260.