Diafonéma

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A nyelvészetben a diafonéma (ang. diaphoneme vagy diaphone) egy fonéma annak dialektusvariánsai (diafonikus variánsok vagy diafonikus allofónok) szemléletében, tulajdonképp egy fonéma nyelvjárás szerinti realizációja. Terrence Kaufman szerint olyan fonológiai kategória, ami egy nyelv dialektusainak fonémáinak statisztikailag jelentős hang-megfeleltetéseihez kapcsolódik[1] Például az angol eye /aɪ/ szó kiejtése a BBC-angol és a standard amerikai dialektusban [aɪ̯] vagy [ʌɪ̯], skóciai angol nyelvjárásban [ae̯] vagy [əi̯], ausztrál angol kiejtés szerint [ɑɪ̯], az írországi angolban [ɔɪ̯], a dél-afrikai angolban egyetlen magánhangzóként ejtik [aː], a dél-amerikai angolban [aː] vagy [əi̯] a kiejtés.

Jelölésük[szerkesztés]

Nincs egyezményes módszer a diafonémák jelölésére, ennek oka az is lehet, hogy definíciójuk nem egységes, hasz­nos­sá­guk és használhatóságuk is vitatott a szakirodalomban.[2]

Néhány gyakoribb jelölési forma az IPA segítségével jelöli a diafonémákat.

 • dupla perjelekkel: //bɪt//[3]
 • felkiáltójelekkel: !bɪt![4]
 • függőleges vonalakkal: |bɪt|[5]
 • kapcsos zárójelekkel: {b.ɪ.t}[6]
 • fonéma alatti ponttal: /ˈgɪftə̣d/

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Kaufman, Terrence (2006), "Symbolism and change in the sound system of Huastec", in Hinton, Leanne, Sound Symbolism, Cambridge: Cambridge University Press, pp. 63–75 on page 64 defines a diaphon(em)e as "a phonological category that relates the statistically significant sound correspondences among phonemes across the dialects of a single language". He comments, "It is for practical purposes—but not in essence—analogous to a protophoneme (which is the product of reconstruction); still, you almost always have more diaphon(em)es than protophonemes in the respective constructs."
 2. Idegennyelvőr: Nyelvjárások fonémikus átírása
 3. pl. Trudgill, Peter (1974), The Social Differentiation of English in Norwich, Cambridge: Cambridge University Press
 4. pl. Sledd, James H. (1966), "Breaking, umlaut, and the southern drawl", Language 42 (1): 18–41
 5. Trask, Robert L. (1996), A Dictionary of Phonetics and Phonology, London: Routledge
 6. pl. Smith, Henry Lee, Jr. (1967), "The concept of the morphophone", Language 43 (1): 306–341, 312. oldal; ez Smith interpretációjából adódik, miszerint a diafonémák nem fonémikus, hanem morfofonémikus megfeleltetéseket jelentenek.

Fordítás[szerkesztés]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben a Diaphoneme című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Külső hivatkozások[szerkesztés]