Design Terminal

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Design Terminál szócikkből átirányítva)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Design Terminal
Alapítva 2004
Típus nonprofit ügynökség
Tevékenység startup mentorálás, befektetési közvetítés
Székhely Budapest, Kálvin tér 3.
Vezető Csák János
Elhelyezkedése
é. sz. 47° 29′ 21″, k. h. 19° 03′ 31″Koordináták: é. sz. 47° 29′ 21″, k. h. 19° 03′ 31″
A Design Terminal weboldala

A Design Terminal célja a hazai vállalkozások mentorálása, tehetséggondozása, üzleti fejlesztése, számukra befektetési közvetítés nyújtása. Küldetésük, hogy összehozzák a tehetségeket innovatív cégekkel, hogy a közösség érdekeit hosszú távon szolgáló megoldások születhessenek. A szervezet programjaiban 2014 óta több mint 800 vállalkozás vett részt.

Története[szerkesztés]

A Design Terminált 2004-ben alapították. 2012-ben Böszörményi-Nagy Gergely csatlakozott az szervezethez. Vezetésével a cég széleskörű inkubációs szolgáltatásokat vezetett be korai fázisú innovatív vállalkozások számára. 2014-ben önálló költségvetési szervvé válással kiemelt kormányzati háttérintézmény lett.[1]

2016. január 21-én a vs.hu közzétett egy listát azokról az állami intézményekről, melyek megszüntetésre, vagy átalakításra számíthatnak. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma áprilisban közölte, hogy a szervezet fennmarad, de nem költségvetési szervként, hanem piaci alapokon, de az EMMI-vel szoros együttműködésben folytathatja a munkáját.[2]

Szolgáltatások[szerkesztés]

A Design Terminal számos szolgáltatást kínál meetupok, hackathonok, toborzóesemények és a mentorprogram formájában startupok és nagyvállalatok számára.

Mentorprogram[szerkesztés]

2017-től a Design Terminal 3 hónapos üzletfejlesztési programot kínál  olyan nemzetközi startupoknak, mint a sport és egészségügy, a munka és tanulás, valamint a mobilitás és városfejlesztés területén . A magyar innovatív vállalkozások mellett a Design Terminal külföldi csapatok számára is elérhetővé tette a jelentkezést.[3]

Missziójuk, hogy hidat építsenek a startupok és a nagyvállalatok között. A mentorprogram különlegessége, hogy a mentorált vállalkozások bekerülnek egy olyan ökosztiszémába, melynek részeként a Design Terminal nagyvállalati partnereivel is üzleti kapcsolatba kerülhetnek, ezzel megkönnyítve számukra a nemzetközi piacra lépés lehetőségét.[4]

A széleskörű nemzetközi mentorhálózat mellett olyan helyi és nemzetközi partnerekkel működnek együtt, mint a BlackRock Budapest, , a MOL, az E.ON, a Knorr-Bremse, és az UNION Biztosító.[5][6]

Díjak és elismerések[szerkesztés]

Tevékenységét az Európai Bizottság 2014-ben az Európai Vállalkozások Ösztönzéséért Díjjal ismerte el.[16] 2015-ben a Design Terminal pályázatát elfogadva az UNESCO a közép-európai városok közt elsőként Budapestnek a „Design Városa” címet adományozta, illetve a város felvételt nyert az 54 ország 116 városának tagságával bíró Kreatív Városok Hálózatába.

2016-ban a szervezet tevékenységét a Central European Startup Awards keretében a “Magyarország legjobb vállalkozásfejlesztő programja” címmel is elismerték.[7]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Kiemelt kormányzati háttérintézmény lett a Design Terminál. index.hu. (Hozzáférés: 2015. december 28.)
  2. Dániel, Rényi Pál: Megmenekül az Oktatási Hivatal, marad a Design Terminál. 444, 2016. április 2. (Hozzáférés: 2016. április 18.)
  3. Figyelő – A végcél minél több, globálisan sikeres startup”, Figyelő, 2017. július 16. (Hozzáférés ideje: 2018. március 29.) (hu-HU nyelvű) 
  4. A startup a megoldás a nagyvállalat problémájára”, Startup Mustra (Hozzáférés ideje: 2018. március 29.) (hu-HU nyelvű) 
  5. New Corporate Partnerships Announced at Design Terminal (angol nyelven). hungarytoday.hu. (Hozzáférés: 2018. március 29.)
  6. A MOL is elkezdett startupokra vadászni, mától lehet pályázni | Forbes.hu (magyar nyelven). forbes.hu. (Hozzáférés: 2018. március 29.)
  7. A Design Terminált választották meg a legjobb magyar inkubátornak”. [2018. március 29-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2018. március 29.)