Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Technikuma, Gimnáziuma és Kollégiuma

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Technikuma, Gimnáziuma és Kollégiuma

A Balásházy főépülete
A Balásházy főépülete
Alapítva1940
HelyMagyarország, Debrecen
Típustechnikum, gimnázium, kollégium
OM-azonosító201354
Elérhetőség
Cím4002 Debrecen, Mezőgazdász utca 1.
Elhelyezkedése
Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Technikuma, Gimnáziuma és Kollégiuma (Magyarország)
Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Technikuma, Gimnáziuma és Kollégiuma
Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Technikuma, Gimnáziuma és Kollégiuma
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 47° 35′ 36″, k. h. 21° 38′ 31″Koordináták: é. sz. 47° 35′ 36″, k. h. 21° 38′ 31″
A Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Technikuma, Gimnáziuma és Kollégiuma weboldala

A Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Technikuma, Gimnáziuma és Kollégiuma Debrecen Pallag nevű városrészében található. A jogelődeivel együtt több, mint 150 éves múltra visszatekintő intézmény fő profilja hagyományosan a mezőgazdászképzés, amely az elmúlt két évtizedben többek között közgazdasági, sportiskolai és egészségügyi szakokkal bővült. Az intézmény 2009 óta a Debreceni Egyetem gyakorlóiskolájaként működik.

Története[szerkesztés]

A debreceni mezőgazdászképzés gyökerei 1867-ig nyúlnak vissza. Ekkor nyílt meg az ország második Földműves Iskolája, amely 1868-tól Magyar Királyi Gazdasági Akadémia néven működött tovább.

A középfokú mezőgazdasági oktatás 1940-ben kezdődött a mai Börszörményi úti campus területén. A Középfokú Gazdasági Tanintézmény két évvel később költözött Pallagra, ahol azóta is megszakítás nélkül működik.

Az intézmény 1963-ban vette fel Balásházy János, a reformkor kiemelkedő mezőgazdászának nevét. A 20. század második felében számtalan szakmaszerkezeti átalakításon ment keresztül, de mindvégig a térség meghatározó mezőgazdasági képzőhelye maradt. Az ezredforduló után a kor kihívásaira reagálva ugyan jelentősen bővült a képzési portfóliója, a fő profilját viszont továbbra is őrzi.

Az intézmény életében a 2009-es fenntartóváltás hozott komoly fordulatot, melynek következtében bekapcsolódott az egyetemen folyó tanárképzésbe.[1]

Környezete[szerkesztés]

Az iskola Debrecen északi részén, Pallagon, a Nagyerdő szélén található. Impozáns főépülete egy 3,5 hektáros, részben őshonos fajokból álló parkban helyezkedik el. Közvetlen közelében található a Debreceni Egyetem Pallagi Kertészeti Kísérleti Telepe, a Debreceni Nemzetközi Iskola, a Debreceni Labdarúgó Akadémia, valamint az iskola kollégiuma.

Képgaléria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]