Ugrás a tartalomhoz

Dead Space

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dead Space
FejlesztőVisceral Games
KiadóElectronic Arts
TervezőGlen Schofield
Bret Robbins
ZeneszerzőJason Graves
SorozatDead Space
MotorGodfather engine
PlatformokPlayStation 3
Xbox 360
Microsoft Windows
Kiadási dátumPlayStation 3, Xbox 360
USA 2008. október 14.
Európai Unió 2008. október 14.
Microsoft Windows
USA 2008. október 20.
Európai Unió 2008. október 24.
Műfajtúlélő/horror/TPS
Játékmódokegyjátékos
Korhatár18+ PEGI
USK-besorolásUSK 18
AdathordozóDVD
Rendszerkövetelmény
Rendszer-
követelmény
2.8 GHz vagy gyorsabb processzor ;
1,0 GB RAM (XP)
2,0 GB RAM (Vista);
256MB-os videókártya Direct X 9.0-val ;
7 GB üres hely a merevlemezen ;
Internetkapcsolat;
A Dead Space weboldala
SablonWikidataSegítség

A Dead Space (Holt űr) külső nézetű túlélő-horror játék (horror-TPS). A Visceral Games fejlesztette és adta ki 2008-ban. Európában november 24-én jelent meg PC-re. A játék a Godfather engine-t használja. Megjelent PC-re, PlayStation 3-ra és Xbox 360-ra is.

A játék és folytatásainak háttértörténete sajátos választ ad az elméleti biológiában és csillagászatban Fermi-paradoxonként ismert rejtélyre.

Előzmények[szerkesztés]

Valamikor a távoli jövőben a USG Ishimura nevezetű óriási bányászhajóval megszakad minden kapcsolat. Egy jóval kisebb űrhajót küldenek utána, hogy segítsenek a bányászhajó legénységének kijavítani az esetleges problémákat. A szervizhajón van Isaac Clarke mérnök, Kendra Daniels számítógép-specialista, Zach Hammond hajókapitány, továbbá két pilóta.

Történet[szerkesztés]

Isaac nagyon várja a találkozást a bányászhajóval, ugyanis a hajón van barátnője, Nicole Brennan orvos. Amikor megpillantják a hajót, az teljesen sötét, nincs kivilágítva. Hívják a hajót, de az nem válaszol. A csapat bekapcsolja az automatikus landolórendszert, de majdnem lezuhannak, mert a USG Ishimura leszállórendszere nem működik. Leszállás után megállapítják, hogy a hajó üres, elhagyatott. Ám egyszer csak nyálkás idegenek végeznek a két pilótával, azonban Isaacnek, Kendranak és Zachnek sikerül elmenekülnie. Közben egyetlen menekülő járművük használhatatlan lesz, így a csapat egyetlen választása, hogy életet lehelnek a roncsba, ám ezt egy csapatnyi idegen mutáns akadályozza.

Alább a cselekmény részletei következnek!

Szereplők[szerkesztés]

Főbb szereplők[szerkesztés]

 • Isaac Clarke: mérnök, főhős
 • Kendra Daniels: számítógép-specialista, meghal a 12. fejezetben
 • Zach Hammond: hajókapitány, meghal a 9. fejezetben
 • Nicole Brennan: orvos
 • Dr. Terrence Kyne: orvos, meghal a 11. fejezetben
 • Johnston és Chen: pilóták, meghalnak az 1. fejezetben
Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Játékmenet[szerkesztés]

A játék egy TPS (Third Person Shoter), azaz külső nézetű. Alap kameraállásban a főszereplőt, Isaacet jobb oldalról, hátulról látjuk. Ilyen fajta irányítás ritka a túlélő-horror kategóriában. Hasonló irányítású játék a Batman: Arkham Asylum. Szokatlan továbbá a HUD is (játékadatokat tartalmazó kijelző, például lőszer, életerő). Nem a képernyő jobb vagy bal alsó sarkában van például az életerő, a lőszer stb, ezen adatokat ehelyett Isaac speciális ruhájáról, az EIK-ről lehet leolvasni. A hátán lévő csík jelzi az életerőt, a rendelkezésre álló lőszert pedig maga a fegyver vetíti elénk egy hologram formájában. A játékban kevésbé fegyvereket, sokkal inkább egy bányászhajóra jellemző "szerszámokat" állíthatunk szolgálatunkba. A játékmenetben gyakran találunk lőszert, de ilyet boltokban is vehetünk, amelyek szerte-szét vannak elszórva a hajó fedélzetén. Az ellenfelek likvidálásánál sem a hagyományos test- illetve fejlövés a hatásos, hanem a végtagjaiktól kell megfosztani az olykor különösen agresszív létformákat. A történet folyamán gyakran kerülünk nullagravitációs környezetbe, ahol az EIK ruha csizmái a felület megfelelő részéhez rögzítenek bennünket, azonban az aktuális padlózatot "nullgravitációs ugrásokkal" módosíthatjuk. Ki is kerülhetünk a világűrbe, de akár a hajóban is megszűnhet az oxigén-ellátás. Ekkor egy kis oxigén-utánpótlást kapunk az EIK-től, de ez nem hosszú életű. Ruhánkat és fegyvereinket a játék során különböző irányokba fejleszthetjük. A játék egyáltalán nem lineáris, a USG Ishimura fedélzete eléggé labirintus-szerű. Hogy el ne tévedjünk, használhatunk térképet. A cél, hogy élve kijussunk a hajóról és közben megtudjuk, hogy mi is történt ott.

Fegyverek[szerkesztés]

A játékban főleg egy bányászhajóra jellemző szerszámokat használhatunk fegyverként az idegenek ellen, bár megszerezhető néhány gyalogsági puska is. Minden fegyvernek van egy alternatív tüzelési módja is. A fegyverek tulajdonságai (töltési idő, sebzési erősség, hatótávolság, tárkapacitás) a játék folyamán fejleszthetőek.

 • 211-V Plasma Cutter: Plazmavágó
  • Tüzelés: Függőleges irányú lézer
  • Alternatív tüzelés: Vízszintes irányú lézer
 • IM-822 Handheld Ore Cutter Line Gun: Ívfegyver
  • Tüzelés: Vízszintes irányú, nagy szélességű ívelt lézer
  • Alternatív tüzelés: A célfelületre kilőtt, késleltetett ívbomba
 • SWS Motorized Pulse Rifle: Impulzuskarabély
  • Tüzelés: Kis méretű pulzuslövedékek, nagy pontossággal és tűzgyorsasággal
  • Alternatív tüzelés: Körkörös tüzelés nagy tűzgyorsasággal és -erővel.
 • RC-DS Remote Control Disc Ripper: Belező
  • Tüzelés: Körfűrész forgatása
  • Alternatív tüzelés: Lövés a körfűrésszel
 • C99 Supercollider Contact Beam: Energianyaláb
  • Tüzelés: Egyetlen energianyaláb kilövése a cél felé
  • Alternatív tüzelés: 360°-os energiasugár a láb körül
 • Handheld Graviton Accelerator: Hullámfegyver
  • Tüzelés: Nagy szórású, kis hatótávolságú kinetikus hullámsorozat vetése
  • Alternatív tüzelés: Közelségi gránát kilövése
 • PFM-100 Hydrogen Torch Flamethrower: Lángszóró
  • Tüzelés: Szűk szórású, kis hatótávú tűz létrehozása
  • Alternatív tüzelés: Napalmlövedék kilövése, hosszú időn át tartó pusztító/égető hatással

A játékban továbbá használható a páncél két modulja, amelyek segítik az előrejutást. Ezek ugyan nem számítanak fegyvernek, de használhatók a nekromorfok elpusztítására.

 • Stasis Module: Sztázismodul

Néhány másodperc erejéig sztázisba helyez tárgyakat, élőlényeket. Néhány használat után lemerül, ilyenkor újra kell tölteni a fellelhető cellákkal vagy a fali panelekkel. A hatóidő és az energiatartalékai fejleszthetőek.

 • Kinesis Module: Kinézis modul

A modul egy nullagravitációs teret von a céltárgy köré, így a legnehezebb tárgyak is mozgathatóak vele a levegőben. Korlátlan ideig használható, viszont korlátozza a mozgást. A hatótávolsága fejleszthető.

EIK ruha[szerkesztés]

Az EIK ruha egy speciális mérnök ruha, sisakkal. A ruha a teljes testet befedi. A ruha képes oxigént tárolni néhány percig a viselője számára, továbbá energiát a Sztázis modulnak. A ruha hátán található csík kijelzi viselője életerejét, valamint a Sztázis modul akkumulátorának töltöttségi szintjét, illetve az oxigén tankban lévő felhasználható levegőt másodpercben. Ezen kívül a ruha gravitációs csizmákkal van ellátva, így nullagravitációs térben viselője nem tehetetlenül lebeg, hanem egy bizonyos síkhoz van rögzítve. A ruhát fejleszteni lehet, méghozzá kétféleképpen. Az első mód erre az, hogy a játékban található energiagócokkal növeljük az oxigéntároló méretét vagy az életerőt. A másik mód, hogy a boltban megvásárolt új ruhát használjuk. Az új ruhák értelemszerűen jobb páncélzattal rendelkeznek a lecseréltnél. A ruha menüje négy módú.

 • Kelléktár: Itt megnézhetjük, hogy milyen tárgyak vagy fegyverek vannak nálunk, áttekinthetjük a ruha állapotát, a megszámlálhatjuk a pénzünket vagy az energiagócaink számát.
 • Térkép: A térkép segítségével megtekinthetjük, hogy hol vagyunk a hajón. A térkép kijelzi az útvonalat, valamint az objektumokat is. Forgatható és nagyítható.
 • Feladatlista: Ezen listán megtalálhatjuk a feladataink és teendőink, céljaink listáját.
 • Adatbázis: Az adatbázisban megtekinthetjük a pályákon talált videóüzeneteket és szöveges feljegyzéseket, meghallgathatjuk a hangüzeneteket.

Objektumok[szerkesztés]

A játékban több objektum segíti előrejutásunkat, amelyek a pályán elszórva találhatóak meg.

 • Mentési panel: A játék állását bizonyos helyeken megtalálható mentési panelekre menthetjük. A konzolon húsz mentésnek van elég hely.
 • Újratöltő állomások: A játékban bizonyos dolgokat újra kell tölteni. Ezt az ilyen állomásokon lehet megtenni. Az állomásoknak két típusa van: oxigén- és sztázisújratöltő. Az állomások végtelenszer használhatóak, de két használat között várni kell egy keveset.
 • Bolt: Boltok az egész hajón találhatóak. A boltokban vehetünk lőszert a fegyverekhez, kézi oxigén-, életerő- és sztázisújratöltő modulokat, új ruhát, új fegyvert (új fegyver vásárlásához előbb meg kell találni a fegyver tervrajzát a játékban) és energiagócokat. A vásárlás után a megvett tárgy automatikusan hozzánk kerül. A boltban el is adhatjuk tárgyainkat pénzért cserébe. A bolton belül elérhető továbbá egy széf. A széfbe betehetjük és kivehetjük a nálunk lévő tárgyakat teljesen ingyen, ha azok már nem férnek el a ruhán.
 • Munkapad: A munkapadon javíthatunk ruhánk és fegyvereink tulajdonságain energiagócokkal. Áramköröket egészíthetünk ki gócokkal. Lehetséges, hogy (például) a kapacitás megnövelése előtt "csak úgy" be kell helyezzünk gócokat, amik nem javítanak semmin, hogy elérhető legyen a kapacitás növelése. A fegyvereknél a kapacitás, a sebzés és az újratöltés sebessége; a ruhánál az oxigén- és az életerőkapacitás növelhető.

Idegenek[szerkesztés]

A játékban az ellenfeleket többnyire a nekromorfok jelentik, egy idegen faj, amelynek derékhadát emberi holttestekből átalakult, zombiszerűvé mutálódott harcosok serege alkotja - bár nem kizárólag ilyen nekromorfok léteznek, rengeteg fajtájuk van. Van, amelyik repülni tud, más szúr, a harmadik példány savat köp. Az idegenek megölésének leghatékonyabb módja a testrészek levágása, majd a tehetetlenné vált lénytől különféle módon való végleges megszabadulás. Ezen kívül harcolhatunk ellenük ütéssel és taposással is. Az idegenek néhol egymagukban, néhol hordában rontanak ránk, így a legjobb, ha mindig óvatosan és mégis gyorsan mozgunk előre.

A nekromorfok leküzdéséhez használhatunk különböző kombinációkat, például a támadó "falka" két tagját lelassítjuk a Sztázis modullal, a többivel gránáttal végzünk, majd a lelassultakat egyesével győzzük le. A legtöbb idegen megölése után (hiszen többnyire emberek voltak) találunk valami jutalmat, például lőszert, pénzt, orvosi csomagokat, vagy egy-egy céltárgyat.

 • Brute
 • Crawler
 • Cryst
 • Divider
 • Drag Tentacle
 • Exploder
 • Flyer
 • Flytrap
 • Grabber
 • Guardian
 • Infector
 • Leaper
 • Lurker
 • Pack
 • Pregnant
 • Puker
 • Slasher
 • Stalker
 • Swarmer
 • Twitcher
 • Wheezer

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]