Dead Space

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Dead Space
Fejlesztő Visceral Games
Kiadó Electronic Arts
Tervező Glen Schofield
Bret Robbins
Zeneszerző Jason Graves
Sorozat Dead Space
Motor Godfather engine
Platformok PlayStation 3
Xbox 360
Microsoft Windows
Kiadási dátum PlayStation 3, Xbox 360
USA 2008. október 14.
Európai Unió 2008. október 14.
Microsoft Windows
USA 2008. október 20.
Európai Unió 2008. október 24.
Műfaj túlélő/horror/TPS
Játékmódok egyjátékos
Korhatár 18+ PEGI
USK-besorolás USK 18
Adathordozó DVD
Rendszerkövetelmény
Rendszer-
követelmény
2.8 GHz vagy gyorsabb processzor ;
1,0 GB RAM (XP)
2,0 GB RAM (Vista);
256MB-os videókártya Direct X 9.0-val ;
7 GB üres hely a merevlemezen ;
Internetkapcsolat;
A Dead Space weboldala
SablonWikidataSegítség

A Dead Space (Holt űr) külső nézetű túlélő-horror játék (horror-TPS). A Visceral Games fejlesztette és adta ki 2008-ban. Európában november 24-én jelent meg PC-re. A játék a Godfather engine-t használja. Megjelent PC-re, PlayStation 3-ra és Xbox 360-ra is.

A játék és folytatásainak háttértörténete sajátos választ ad az elméleti biológiában és csillagászatban Fermi-paradoxonként ismert rejtélyre.

Előzmények[szerkesztés]

Valamikor a távoli jövőben a USG Ishimura nevezetű óriási bányászhajóval megszakad minden kapcsolat. Egy jóval kisebb űrhajót küldenek utána, hogy segítsenek a bányászhajó legénységének kijavítani az esetleges problémákat. A szervizhajón van Isaac Clarke mérnök, Kendra Daniels számítógép-specialista, Zach Hammond hajókapitány, továbbá két pilóta.

Történet[szerkesztés]

Isaac nagyon várja a találkozást a bányászhajóval, ugyanis a hajón van barátnője, Nicole Brennan orvos. Amikor megpillantják a hajót, az teljesen sötét, nincs kivilágítva. Hívják a hajót, de az nem válaszol. A csapat bekapcsolja az automatikus landolórendszert, de majdnem lezuhannak, mert a USG Ishimura leszállórendszere nem működik. Leszállás után megállapítják, hogy a hajó üres, elhagyatott. Ám egyszer csak nyálkás idegenek végeznek a két pilótával, azonban Isaacnek, Kendranak és Zachnek sikerül elmenekülnie. Közben egyetlen menekülő járművük használhatatlan lesz, így a csapat egyetlen választása, hogy életet lehelnek a roncsba, ám ezt egy csapatnyi idegen mutáns akadályozza.

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

Szereplők[szerkesztés]

Főbb szereplők[szerkesztés]

 • Isaac Clarke: mérnök, főhős
 • Kendra Daniels: számítógép-specialista, meghal a 12. fejezetben
 • Zach Hammond: hajókapitány, meghal a 9. fejezetben
 • Nicole Brennan: orvos
 • Dr. Terrence Kyne: orvos, meghal a 11. fejezetben
 • Johnston és Chen: pilóták, meghalnak az 1. fejezetben
Dialog-go-hand.svg Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Játékmenet[szerkesztés]

A játék egy TPS (Third Person Shoter), azaz külső nézetű. Alap kameraállásban a főszereplőt, Isaacet jobb oldalról, hátulról látjuk. Ilyen fajta irányítás ritka a túlélő-horror kategóriában. Hasonló irányítású játék a Batman: Arkham Asylum. Szokatlan továbbá a HUD is (játékadatokat tartalmazó kijelző, például lőszer, életerő). Nem a képernyő jobb vagy bal alsó sarkában van például az életerő, a lőszer stb, ezen adatokat ehelyett Isaac speciális ruhájáról, az EIK-ről lehet leolvasni. A hátán lévő csík jelzi az életerőt, a rendelkezésre álló lőszert pedig maga a fegyver vetíti elénk egy hologram formájában. A játékban kevésbé fegyvereket, sokkal inkább egy bányászhajóra jellemző "szerszámokat" állíthatunk szolgálatunkba. A játékmenetben gyakran találunk lőszert, de ilyet boltokban is vehetünk, amelyek szerte-szét vannak elszórva a hajó fedélzetén. Az ellenfelek likvidálásánál sem a hagyományos test- illetve fejlövés a hatásos, hanem a végtagjaiktól kell megfosztani az olykor különösen agresszív létformákat. A történet folyamán gyakran kerülünk nullagravitációs környezetbe, ahol az EIK ruha csizmái a felület megfelelő részéhez rögzítenek bennünket, azonban az aktuális padlózatot "nullgravitációs ugrásokkal" módosíthatjuk. Ki is kerülhetünk a világűrbe, de akár a hajóban is megszűnhet az oxigén-ellátás. Ekkor egy kis oxigén-utánpótlást kapunk az EIK-től, de ez nem hosszú életű. Ruhánkat és fegyvereinket a játék során különböző irányokba fejleszthetjük. A játék egyáltalán nem lineáris, a USG Ishimura fedélzete eléggé labirintus-szerű. Hogy el ne tévedjünk, használhatunk térképet. A cél, hogy élve kijussunk a hajóról és közben megtudjuk, hogy mi is történt ott.

Fegyverek[szerkesztés]

A játékban főleg egy bányászhajóra jellemző szerszámokat használhatunk fegyverként az idegenek ellen, bár megszerezhető néhány gyalogsági puska is. Minden fegyvernek van egy alternatív tüzelési módja is. A fegyverek tulajdonságai (töltési idő, sebzési erősség, hatótávolság, tárkapacitás) a játék folyamán fejleszthetőek.

 • 211-V Plasma Cutter: Plazmavágó
  • Tüzelés: Függőleges irányú lézer
  • Alternatív tüzelés: Vízszintes irányú lézer
 • IM-822 Handheld Ore Cutter Line Gun: Ívfegyver
  • Tüzelés: Vízszintes irányú, nagy szélességű ívelt lézer
  • Alternatív tüzelés: A célfelületre kilőtt, késleltetett ívbomba
 • SWS Motorized Pulse Rifle: Impulzuskarabély
  • Tüzelés: Kis méretű pulzuslövedékek, nagy pontossággal és tűzgyorsasággal
  • Alternatív tüzelés: Körkörös tüzelés nagy tűzgyorsasággal és -erővel.
 • RC-DS Remote Control Disc Ripper: Belező
  • Tüzelés: Körfűrész forgatása
  • Alternatív tüzelés: Lövés a körfűrésszel
 • C99 Supercollider Contact Beam: Energianyaláb
  • Tüzelés: Egyetlen energianyaláb kilövése a cél felé
  • Alternatív tüzelés: 360°-os energiasugár a láb körül
 • Handheld Graviton Accelerator: Hullámfegyver
  • Tüzelés: Nagy szórású, kis hatótávolságú kinetikus hullámsorozat vetése
  • Alternatív tüzelés: Közelségi gránát kilövése
 • PFM-100 Hydrogen Torch Flamethrower: Lángszóró
  • Tüzelés: Szűk szórású, kis hatótávú tűz létrehozása
  • Alternatív tüzelés: Napalmlövedék kilövése, hosszú időn át tartó pusztító/égető hatással

A játékban továbbá használható a páncél két modulja, amelyek segítik az előrejutást. Ezek ugyan nem számítanak fegyvernek, de használhatók a nekromorfok elpusztítására.

 • Stasis Module: Sztázismodul

Néhány másodperc erejéig sztázisba helyez tárgyakat, élőlényeket. Néhány használat után lemerül, ilyenkor újra kell tölteni a fellelhető cellákkal vagy a fali panelekkel. A hatóidő és az energiatartalékai fejleszthetőek.

 • Kinesis Module: Kinézis modul

A modul egy nullagravitációs teret von a céltárgy köré, így a legnehezebb tárgyak is mozgathatóak vele a levegőben. Korlátlan ideig használható, viszont korlátozza a mozgást. A hatótávolsága fejleszthető.

EIK ruha[szerkesztés]

Az EIK ruha egy speciális mérnök ruha, sisakkal. A ruha a teljes testet befedi. A ruha képes oxigént tárolni néhány percig a viselője számára, továbbá energiát a Sztázis modulnak. A ruha hátán található csík kijelzi viselője életerejét, valamint a Sztázis modul akkumulátorának töltöttségi szintjét, illetve az oxigén tankban lévő felhasználható levegőt másodpercben. Ezen kívül a ruha gravitációs csizmákkal van ellátva, így nullagravitációs térben viselője nem tehetetlenül lebeg, hanem egy bizonyos síkhoz van rögzítve. A ruhát fejleszteni lehet, méghozzá kétféleképpen. Az első mód erre az, hogy a játékban található energiagócokkal növeljük az oxigéntároló méretét vagy az életerőt. A másik mód, hogy a boltban megvásárolt új ruhát használjuk. Az új ruhák értelemszerűen jobb páncélzattal rendelkeznek a lecseréltnél. A ruha menüje négy módú.

 • Kelléktár: Itt megnézhetjük, hogy milyen tárgyak vagy fegyverek vannak nálunk, áttekinthetjük a ruha állapotát, a megszámlálhatjuk a pénzünket vagy az energiagócaink számát.
 • Térkép: A térkép segítségével megtekinthetjük, hogy hol vagyunk a hajón. A térkép kijelzi az útvonalat, valamint az objektumokat is. Forgatható és nagyítható.
 • Feladatlista: Ezen listán megtalálhatjuk a feladataink és teendőink, céljaink listáját.
 • Adatbázis: Az adatbázisban megtekinthetjük a pályákon talált videóüzeneteket és szöveges feljegyzéseket, meghallgathatjuk a hangüzeneteket.

Objektumok[szerkesztés]

A játékban több objektum segíti előrejutásunkat, amelyek a pályán elszórva találhatóak meg.

 • Mentési panel: A játék állását bizonyos helyeken megtalálható mentési panelekre menthetjük. A konzolon húsz mentésnek van elég hely.
 • Újratöltő állomások: A játékban bizonyos dolgokat újra kell tölteni. Ezt az ilyen állomásokon lehet megtenni. Az állomásoknak két típusa van: oxigén- és sztázisújratöltő. Az állomások végtelenszer használhatóak, de két használat között várni kell egy keveset.
 • Bolt: Boltok az egész hajón találhatóak. A boltokban vehetünk lőszert a fegyverekhez, kézi oxigén-, életerő- és sztázisújratöltő modulokat, új ruhát, új fegyvert (új fegyver vásárlásához előbb meg kell találni a fegyver tervrajzát a játékban) és energiagócokat. A vásárlás után a megvett tárgy automatikusan hozzánk kerül. A boltban el is adhatjuk tárgyainkat pénzért cserébe. A bolton belül elérhető továbbá egy széf. A széfbe betehetjük és kivehetjük a nálunk lévő tárgyakat teljesen ingyen, ha azok már nem férnek el a ruhán.
 • Munkapad: A munkapadon javíthatunk ruhánk és fegyvereink tulajdonságain energiagócokkal. Áramköröket egészíthetünk ki gócokkal. Lehetséges, hogy (például) a kapacitás megnövelése előtt "csak úgy" be kell helyezzünk gócokat, amik nem javítanak semmin, hogy elérhető legyen a kapacitás növelése. A fegyvereknél a kapacitás, a sebzés és az újratöltés sebessége; a ruhánál az oxigén- és az életerőkapacitás növelhető.

Idegenek[szerkesztés]

A játékban az ellenfeleket többnyire a nekromorfok jelentik, egy idegen faj, amelynek derékhadát emberi holttestekből átalakult, zombiszerűvé mutálódott harcosok serege alkotja - bár nem kizárólag ilyen nekromorfok léteznek, rengeteg fajtájuk van. Van, amelyik repülni tud, más szúr, a harmadik példány savat köp. Az idegenek megölésének leghatékonyabb módja a testrészek levágása, majd a tehetetlenné vált lénytől különféle módon való végleges megszabadulás. Ezen kívül harcolhatunk ellenük ütéssel és taposással is. Az idegenek néhol egymagukban, néhol hordában rontanak ránk, így a legjobb, ha mindig óvatosan és mégis gyorsan mozgunk előre.

A nekromorfok leküzdéséhez használhatunk különböző kombinációkat, például a támadó "falka" két tagját lelassítjuk a Sztázis modullal, a többivel gránáttal végzünk, majd a lelassultakat egyesével győzzük le. A legtöbb idegen megölése után (hiszen többnyire emberek voltak) találunk valami jutalmat, például lőszert, pénzt, orvosi csomagokat, vagy egy-egy céltárgyat.

 • Brute
 • Crawler
 • Cryst
 • Divider
 • Drag Tentacle
 • Exploder
 • Flyer
 • Flytrap
 • Grabber
 • Guardian
 • Infector
 • Leaper
 • Lurker
 • Pack
 • Pregnant
 • Puker
 • Slasher
 • Stalker
 • Swarmer
 • Twitcher
 • Wheezer

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]