De minimis támogatás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

De minimis támogatás a magyar jogrendszerben a vállalkozásoknak nyújtott állami támogatások tilalma alóli mentességek egységes rendjéről szóló 163/2001. (IX. 14.) Korm. rendelettel - a közösségi jog hatására - bevezetett csekély összegű állami támogatás. Mivel ez a támogatás nem befolyásolja a közösségi tagállamok közötti kereskedelmet, nem torzítja a versenyt, így nem vonatkozik rá az előzetes bejelentési kötelezettség.

A szó eredete[szerkesztés]

A de minimis latin kifejezés, jelentése: csekély mértékű, jelentéktelen.

Jellemzői[szerkesztés]

  • De minimis állami támogatásnak minősül minden olyan (központi költségvetési vagy önkormányzati) forrásból nyújtott támogatás vagy bevételkiesés (inkább bevételről való lemondás, elengedés), amelynek összege három egymást követő év alatt nem haladja meg a 200 000, illetve a közúti szállító ágazatban a 100 000 eurónak megfelelő forintösszeget, és amiről a támogatást nyújtó, vagy törvény kimondja, hogy de minimis támogatásnak minősül.
  • A csekély összegű állami támogatás formája lehet például közvetlen támogatás, kedvezményes kamatozású hitel, adóalap- vagy adókedvezmény.

Forrás[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz De minimis támogatás témájú médiaállományokat.
  • a vállalkozásoknak nyújtott állami támogatások tilalma alóli mentességek egységes rendjéről szóló 163/2001. (IX. 14.) Korm. rendelet