Darabos Pál (irodalomtörténész)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Darabos Pál
Született1931. március 2.
Békéscsaba
Elhunyt2012. június 21. (81 évesen)
Budapest[1]
Állampolgárságamagyar
Nemzetiségemagyar
Foglalkozásakönyvtáros,
irodalomtörténész
IskoláiRózsa Ferenc Gimnázium (1945–1949)
SablonWikidataSegítség

Darabos Pál (Békéscsaba, 1931. március 2.2012. június 21.[2]) könyvtáros, irodalomtörténész.

Életpályája[szerkesztés]

Édesapja kisiparos volt, édesanyja a háztartásban dolgozott. 1945 és 1949 között a helyi gimnáziumban az ifjúsági könyvtárat kezelte. A Városi Könyvtárban töltötte szabadidejét könyvtári önkéntesként. Itt, a Féja Géza vezetése alatt álló soknyelvű és tartalmú, mintegy harmincezer kötetes könyvtárban tárult ki előtte a teljes szellemi világ.

1954-től kezdve a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtárában dolgozott. Itt ismerte meg Hamvas Béla, a harmincas–negyvenes évek folyóiratainak hasábjain rejtőző munkásságát, és Féja Gézáét is. Hamvas Bélával 1958-ban ismerkedett meg személyesen az akadémiai könyvtárban. A B-listázott Hamvas műveinek megismerése akkor csak nagyon kevesek számára volt lehetséges. E művek megismerését és szellemi hátterük, a hagyomány általa legteljesebben kifejtett gondolatának felderítését tűzte ki célul maga elé még a hatvanas években.

A 60-as években elsősorban az akkori kortárs amerikai írók, a „beat-nemzedék” képviselőinek, elsősorban Jack Kerouacnek és J. D. Salingernek a művei kapcsán írt.

Hamvas Béla műveivel és a hagyomány gondolatával kapcsolatos nézeteinek összefoglalására a nyolcvanas években írta meg Hamvas-monográfiáját.

Angol, francia és német nyelvű művekből készült és megjelent fordításai, valamint hozzájuk fűzött tanulmányai is a hagyomány gondolatkörének megismertetését szolgálják.

Művei[szerkesztés]

  • Hamvas Béla. Egy életmű fiziognómiája. i-ii. (Farkas Lőrinc Imre Könyvkiadó, 1997.) I-III. (Bp., Hamvas Intézet, 2002)
  • In memoriam Hamvas Béla (szerk., Molnár Mártonnal közösen, Bp., Hamvas Intézet, 2002)
  • René Guénon élete és életműve a hagyomány gondolatainak szolgálatában (in: Szathmári Botond (szerk.): Gyémántnál keményebb. 100 éve született Hamvas Béla, Bp., Mont Humán Menedzser Iroda, 1997)

Díjak, elismerések[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. https://resolver.pim.hu/auth/PIM35422, Darabos Pál, 2022. július 19.
  2. [1] Gyászjelentés

További információk[szerkesztés]