Danubium

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Danubium
A látogatóközpont
A látogatóközpont
Építési adatok
Megnyitás2023
TervezőSmidt Tamás
Egyéb jellemzők
KülönlegességekDigitális interaktív élményközpont a Duna élővilágának megismeréséhez
Elhelyezkedése
Danubium (Szlovákia)
Danubium
Danubium
Pozíció Szlovákia térképén
é. sz. 47° 45′ 35″, k. h. 18° 28′ 57″Koordináták: é. sz. 47° 45′ 35″, k. h. 18° 28′ 57″
SablonWikidataSegítség

A Danubium, a dunai élménypont 2023 őszétől várja a Karva településre látogató vendégeket. A látogatóközpont célja, hogy a térség öko- és aktív turisztikai központjává váljék, ahol a látogatók az egész térségről megfelelő információt kaphatnak, összeállíthatják a saját bakancslistájukat, amihez a látogatóközpont szükség esetén túra- és / vagy idegenvezetőt, a kenutúrákhoz szakvezetőt, más esetben audioguide-ot vagy térképet is biztosítani tud, egyben lehetőséget kínál arra, hogy a környék látnivalóinak a jegyei megvásárolhatóak legyenek.

Az épület története[szerkesztés]

A mai látogatóközpont helyén 1707-ig a Nedeckyek családi kúriája állt, ami a szabadságharc idején lerombolásra került. A 18. században ennek helyére Gyulay Ferenc, Karva földesura egy kúriát épített, amelyet később megintcsak lebontottak és a század végén Kondé József Benedek egy földszintes kúriát épített. A 20. század elején ez az épület került bővítésre egy új szárnnyal.

Kondé a kúria körül dísznövény keret alakított ki, egzotikus növényekkel - jelenleg azonban ennek már semmi nyoma nincs.

Karva Árpád-kori temploma
Karva Árpád-kori temploma

Látnivalók a Danubium környékén[szerkesztés]

A Danubium Látogatóközpont szomszédságában található az 1230-as években épült karvai római katolikus templom, amely a térség egyetlen Árpád-kori temploma, amely önálló programként tud bekerülni a Karvára látogatók programjába, de az épülettől nem messze található a Lourdes-i kápolna is.

Közvetlenül a Duna mentén fut a Duna korzó, amely a gyalogosok és kerékpárosok kedvenc helye is. Nem messze a látogatóközponttól pihenőpadokon lehet élvezni a “Duna mozit”, a folyó látványát.

Közvetlenül a látogatóközpont szomszédságában szabadtéri rendezvényhelyszín várja a vendégeket.

A látogatóközponttól alig 200 méternyire található a Karvai Kilátó, a Danubium épületét is tervező Smidt Tamás tervező munkája, ahonnan páratlan panorámában lehet része a kirándulóknak, mellette pedig egy falatozó, ahol helyi finomságokat lehet kapni.

A falut a kastélyok falujának is nevezik, mivel a 19-20. században számos kúria és kastély épült a településen, azonban ezek jelenleg egyéni vendégek számára nem látogathatóak, emellett kiemelkedő értéket képeznek a falu köztéri egyházi értékei is (pl. Nepomuki Szent János szobor).

A település vendégforgalma évről évre nő, amelyet segít az EUROVELO6 kerékpárút, valamint a karvai komp is - amely azonban az elmúlt években nem működött a COVID miatt.

A település a Dunamente OOCR része, a desztinációmenedzsment szervezet révén bőgőshajó túrák igénylésére is lehetőség van.

A Duna látványa Karvánál
A Duna látványa Karvánál

Funkciók[szerkesztés]

  • környezeti nevelési központként a Komárom- Párkány tengelyen lévő iskolák számára nyújt élményszerű környezetismereti bemutatókat,
  • idegenforgalmi szolgáltató központként nonprofit jelleggel pihenőhelyet, kerékpáros szervizpontot, étkezési lehetőséget és pihenőpontot biztosít a kerékpáros- és vízi turistáknak
  • túrapontként a környékbeli aktív túrák kiinduló bázisa
  • Falumustra és természetismereti programokat biztosít
  • Interaktív falon, illetve VR eszközökön bemutatja a Duna élővilágát önálló attrakcióként
  • rendezvényhelyszínt biztosít

Linkek[szerkesztés]

A Danubium, a dunai élménypont honlapja: https://www.danubium.sk