Danevirke Museum

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Danevirke Museum
Dannewerk - Ochsenweg - Ochsenweg - Danevirke Museum 05 ies.jpg
A múzeum adatai
Elhelyezkedés Dannewerk
Németország
Cím Ochsenweg 5 D-24867 Dannewerk
Megnyílt 1990
Látogatók száma évi 20000
Elhelyezkedése
Danevirke Museum (Schleswig-Holstein)
Danevirke Museum
Danevirke Museum
Pozíció Schleswig-Holstein térképén
é. sz. 54° 28′ 59″, k. h. 9° 29′ 54″Koordináták: é. sz. 54° 28′ 59″, k. h. 9° 29′ 54″
A Danevirke Museum weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Danevirke Museum témájú médiaállományokat.

A Danevirke Museum elsősorban a németországi Schleswig-Holstein tartományban lévő kor középkori dán erődítményrendszer, a Danevirke emlékeit mutatja be. A múzeum Dannevirke község területén, Schleswig-Flensburg járásban, Schleswig várostól négy kilométerre található, üzemeltetője a Sydslesvigsk Forening, a történelmi Schleswig tartomány déli, Németországhoz tartozó részén élő kisebbségi dánok szervezete.

Története[szerkesztés]

A múzeumot 1990-ben hozták létre egy korábbi parasztház (a Danevirkegården) átalakításával, majd 2002-es kibővítésével a közvetlen közelében húzódó Danevirke régészeti leleteinek kiállítására. A tárlat a viking kor előtti időszaktól az 1864-es porosz–osztrák–dán háború idejéig fogja át a Danevirke történetét.

A múzeum emellett külön kiállításon bemutatja a 19. századi porosz–osztrák–dán háború után a német területen maradt dán kisebbség életét az azóta eltelt különböző történelmi időszakokban.

A tájékoztató anyagok, feliratok dán és német nyelven olvashatók. A múzeum szorosan együttműködik a közeli haithabui viking múzeummal és a Schleswig városában, a Schloss Gottorfban működő tartományi múzeumokkal.

Archeológiai park[szerkesztés]

A múzeum épületében lévő gyűjtemények mellett a Danevirke itt húzódó szakasza is megtekinthető, többek között annak a fő fala az úgynevezett Valdemár-fallal együtt, valamint a porosz-osztrák-dán háború idejére emelt 14-es sánc, amit dán és német fiatalok közös munkával állítottak helyre. Közvetlen a múzeum mellett tárták fel dán és német régészek 2009 és 2014 között több közös ásatás során a fal korabeli egyetlen átjáróját a mai Ochsenweg vonalában. Ők állapították meg azt is, hogy a fal egyes szakaszainak építését már az 5. században megkezdték.[1].

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Danewerkmuseum című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]