Dandárcsoport

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Gyalogos dandárcsoport, US Army

A dandárcsoport (angolul: 'brigade group') elsősorban a Nemzetközösség vagy egy-egy ország hadseregéből ad hoc jelleggel létrehozott szervezet, a legkisebb egység, amely huzamosabb ideig képes önállóan működni a harctéren. A létszáma 4-5000 fő, a parancsnoka dandártábornok vagy ezredes.

Történelme[szerkesztés]

A dandárcsoport szervezeti szintet már alkalmazták a második világháborúban, például a Totalize hadműveletben, a koreai háborúban, az Amerikai Egyesült Államok hadseregében, a neve Regimental Combat Team (RCT, „ezredszintű harccsoport”) volt. Az RCT-t a USMC napjainkban is alkalmazza. Ennek mai megfelelője a dandárcsoport (Brigade Combat Team, BCT)

A jelenkor dandárcsoportja[szerkesztés]

Felépítése[szerkesztés]

Páncélos dandárcsoport, US Army
M1126 Stryker ICV

Általában három vagy négy gyalogos zászlóaljból, valamint az azokat támogató páncélos és tüzérségi alegységekből áll. Működésében a légierő is segíti.
Létezik páncélos - Stryker (nyolckerekű, összkerékmeghajtású, páncélozott harcjármű) - dandárcsoport is.

Egy ilyen dandárcsoportban 300 darab stryker van, de a feladatnak megfelelően kiegészíthetik 2 db vontatásos 105 mm-es löveggel, 1 db M777-es vontatásos löveggel, vagy 3 db M777-es löveggel, illetve 90 darab M1-es harckocsival, 90 darab Bradley gyalogsági harcjárművel és 112 db M113-sal, 15 db 5000 gallonos üzemanyag-szállítóval, 48 db 2500 gallonos üzemanyag szállítóval, vagy 3 db M109-es önjáró löveggel. A létszáma az ilyen alakulatoknak 4413 fő és 4743 fő között változik. Az is küldetéstől függ hogy egyesítenek-e két dandárcsoportot, pl. egy stryker dandárcsoportot és egy páncélos dandárcsoportot.

A dandárcsoporthoz tartoznak még információszerzést (adatgyűjtést) végzők (felderítők, hírszerzők), orvosok, mérnökök, karbantartók.

Eltérés a megnevezésben[szerkesztés]

Az USA Tengerészgyalogsága továbbra is a Regimental Combat Team kifejezést használja a dandárcsoport megnevezésére.

Forrás[szerkesztés]

  • Reid, Bryan. No holding Back: Operation Totalize, Normandy, August 1944. Robin Brass Studio (2005). ISBN 1-896941-40-0 

Fordítások[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Brigade group című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Regimental combat team című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Brigade combat team című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Stryker című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.