Danay Suárez

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Danay Suárez
Életrajzi adatok
Születési névDanay Suárez Fernandez
Született1985 (39 éves)
Havanna
Pályafutás
Hangszerénekhang
Tevékenység
KiadókUniversal Music Group

Danay Suárez weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Danay Suárez témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Danay Suárez, teljes neve: Danay Suárez Fernandez) (Havanna, 1985 –) kubai énekesnő.

Pályakép[szerkesztés]

1985-ben született Cerroban, Havanna központi kerületében. Szülei válása után édesanyjával Santa Fébe, a főváros csendes külvárosába költözött. Mintegy véletlenül került zeneközelbe. A családjában nem volt zenész. Egyszer elkezdett magánéleti dalszövegeket írni, rigmusokat improvizálni. 15 évesen énekelt először a Teatro Nacionalban, amit egy ügynökség szervezett. Később randevúzni kezdett egy népszerű underground rapduó egyik tagjával. Felvették első dalait, melyeket otthon komponálták egy régi PC-n, MIDI-billentyűzeten. 2007-ben demófelvételeivel elment egy kubai sztárhoz és megkérte, hogy hallgassa meg a zenéjét. Először Franciaországban figyeltek fel rá. Ott volt a Banlieues Bleues fesztiválon, 2011-ben és ekkor bemutatták a francia nemzeti televízióban. 2007. óta profi zenész.

2010-ben Danay Suárez részt vett Peterson Havana Cultura Series projekben. Bejárta Párizst, Amszterdamot, Londont és más európai városokat. 2017-ben előadott a TED konferencián.

A Billboard egy 2014-es cikkében a tíz legjobb új raptehetségek egyikének találta. 2017-ben négy latin Grammy-díjra volt jelölve különféle kategóriákban, köztük az Év Legjobb Előadójának és albumának. 2022-ben elnyerte a Latin Grammy-díjat.

Lemezek[szerkesztés]

  • Havana Cultura Sessions (2010)
  • Polvo de la Humedad (2014)
  • Palabras manuales (2017)
  • Vive (2021)

Díjak[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]