Dalekok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Dalekek szócikkből átirányítva)
Dalek

JellemGenetikai hajlam a hódításra, imperializmusra, népirtó cselekedetekre
VilágWhoniverse
Származási helySkaro

Első megjelenésThe Daleks
AlkotóTerry Nation és Raymond Cusick
KiadóBBC

A dalekok a Ki vagy, doki? brit televíziós sci-fi sorozat kitalált, mutáns földönkívüli lényei.

Dalek, létfenntartó páncélban

A dalek egy faj a Skaro bolygóról. A dalekok kaled mutánsok tank- vagy robotszerű, közlekedésre és támadásra használt páncélzatba ültetve. Szánalmat, lelkiismeretet nem ismerő lények, melyeket arra teremtettek, hogy kiirtsanak mindent, ami nem dalek, és egyedüli fajként uralják az univerzumot. Minden érzést eltávolítottak belőlük, a gyűlöletet kivéve és a vágyat arra, hogy megtisztítsák az univerzumot az összes nem-dalek lénytől.

A dalekokat Terry Nation találta ki, és Raymond Cusick tervezte.[1] Először a sorozat második történetében, a The Daleks-ban szerepeltek, és azonnal hatalmas sikerre tettek szert. Két filmet is készítettek a dalekok főszereplésével. A sorozattal egybeforrt a dalekok személye, és ugyanannyira ismertek, főleg Nagy-Britanniában, mint a sorozat címszereplője, a Doktor. A brit kultúra részévé vált a hatvanas évektől a „fotel mögé rejtőzés, amikor egy dalek felbukkan”.[2]

A dalekok története[szerkesztés]

A dalek keletkezéstörténet első változata[szerkesztés]

A dalekokkal először a Ki vagy, Doki? második történetében, a The Daleks-ben találkozunk,[3] amikor a Doktor, Susan, Ian és Barbara a Skaro nevű bolygón landolnak a sorozat első idegen bolygón játszódó részében. A dalek faj itt egyike a Skaro-n őslakos fajoknak, a thal-ok mellett. A dalekok eredetileg a békés "dal" faj voltak, de a thal-okkal folytatott nukleáris háború során mutálódni kezdtek, ezért robotgépekbe kellett rakni őket ahhoz, hogy életben maradjanak. A dalekok a mutálódás miatt egyre agresszívabbakká váltak, míg a thalok békések lettek tőle. A dalekokat azért kellett gépbe ültetni, mert eltorzultak a mutációtól, míg a thal-oknak sikerült a sugárzásra gyógyszert kifejleszteniük. Az epizódban a dalekok foglyul ejtik a Doktort és társait, hogy rávegyék őket arra, hogy megszerezzék a thalok sugárzás elleni gyógyszereit. Azonban a gyógyszerek nem hatnak kedvezően a dalekokra, ezért sugártámadást rendelnek el. A Doktor és társai szövetkeznek a thal-okkal és végül sikerül kiirtaniuk az összes dalekot.

A dalekok történetét a sorozatban később átdolgozták a Genesis of the Daleks című történetben, ahol a Doktorra azt a feladatot bízták az Idő Urai, hogy változtassa meg a történelmet: érje el, hogy ne szülessenek meg a dalekok, vagy ha mégis megszületnek, ne legyenek annyira agresszívak, máskülönben eljön az idő, amikor egyedül ők fogják uralni a világegyetemet. A Genesis of the Daleks szerint, ellentétben a The Daleks című történettel, a Skaro bolygón élt humanoid faj neve nem dal, hanem kaled. Ugyanúgy háborúztak a thalokkal, azonban a kaledek már eleve agresszív lények. A kaled tudósok látták, hogy a nukleáris háború a fajuk végét jelenti, ezért az őrült kaled tudós, Davros, felgyorsította a mutációt, s az így létrejött mozgásképtelen lényeket behelyezte egy fém szerkezetbe, hogy azzal közlekedhessenek. A nevük "dalek" lett, a "kaled" anagrammája. A dalekokat Davros úgy hozta létre, hogy ne legyenek érzelmeik, és legfőbb céljuk az legyen, hogy ők legyenek az egyedüli létforma az univerzumban. Azonban a dalekok Davros ellen fordultak, mert ő sem volt dalek, ezért annak érdekében, hogy a dalekek uralják egyedül a világot, őt is megpróbálták megölni. A negyedik Doktor itt próbált beavatkozni, és megállítani a dalekokat, de mint később kiderült, néhány dalek és maga Davros is megmenekült. A Doktor ekkor megsemmisítette az ott talált dalekokat és Davrost biztos helyre börtönözték.

A dalekok később újra visszatértek a Remembrance of the Daleks című történetben: egy megmaradt kis csapat néhány őrült földi emberrel karöltve kiszabadította Davrost, aki a Necros bolygón az emberi DNS felhasználásával egy új dalek generációt hozott létre, akik csak neki engedelmeskednek: a necrosi dalekokat (később királyi dalekok). Ezek szembenálltak a régi úgynevezett renegát dalekokkal, s sor került egy nagy összecsapásra közöttük, azonban a Doktor elpusztította az összes dalekot.

Davros azonban megmenekült és részt vett az Időháborúban immár a még újabb és még felszereltebb időháborús dalekok oldalán. A Stolen Earth és a Journey's End című részekből megtudjuk, hogy Davrosról mindenki úgy tudta, hogy ő is odaveszett az Időháborúban, az utolsó pillanatban azonban Caan dalek (a Skaro szekta nevű titkos társaság tagja) áttörte az időzárat, amibe a Doktor zárta az egész Időháborút, és vész időeltolással megmentette Davrost. Davros saját testéből új dalekokat teremtett, és elrabolta a Földet sok más bolygóval együtt, amiket a valóságbomba hatásának terjesztéséhez akartak használni. A bombával el tudták volna pusztítani az egész világot a dalekokon kívül, ami révén ők lettek volna a világ urai. Azonban a Doktor megakadályozta a bomba felrobbantását, és kiirtotta a dalek fajt. A Victory of the Daleks című részből azonban kiderül, hogy néhány dalek átszökött egy téridő-repedésen, és a részben egy gépezet segítségével új, tisztább dalek fajt sikerül teremteniük. Az új faj első öt képviselőjének sikerült megszöknie a Doktor elől, hogy újraépíthessék a birodalmukat.

A kétezres években készült remake sorozatok a fenti történet számos elemét átírták.

A dalekok[szerkesztés]

Sok dalek

A dalekok egyikei a Doktor legádázabb ellenségeinek. A dalekok a sorozat védjegyei, a brit popkultúra részei. Külső szintetikus páncélt hordanak, ami nélkül nem sokáig képesek túlélni: ez közel embernagyságú, óriási pöttyös borsszóróra emlékeztet,[1] forgatható fejrészükből egy szemrúd nyúlik ki (ez a legsérülékenyebb részük), két mechanikus karjuk közül az egyik egy sugárfegyver (ez olyan, mint egy elektromos habverőfej), a másik pedig egy manipulátor kar, ami furcsamód leginkább egy WC pumpára emlékeztet.

A páncélzat belsejében foglal helyet maga a dalek, ami egy, kb. focilabda méretű, leginkább polipra emlékeztető nyálkás, mutáns lény, általában egy szemmel. Bár eredetileg csak sima talajon voltak képesek közlekedni, csakhamar szert tettek a rövid távra alkalmas, lökhajtással történő felemelkedés képességére, majd ezt hamarosan valamilyen antigravitációs megoldásra cserélték le. Bár elég szűk látókörűek, ami az érzelmeket illeti, egyébiránt szuperintelligensek, jól alkalmazkodnak mindenfajta kihíváshoz, gyorsak, kreatívak, céltudatosak, bátrak, és végtelenül lojálisak a saját fajtájukhoz.

A dalekok rendkívül agresszív, kissé hisztérikus, a világegyetem fölötti uralomra törekvő lények, minden más élőlényre a "Megsemmisíteni (Exterminate)!" csatakiáltással reagálnak. Szigorú parancsuralmi rendszerben élnek.

Nagyon jellegzetes, gépiesen monoton, szinte visítós és rekedtes beszédüknek a magyar szinkronja sajnos elég gyatrára sikerült. A dalekok hangszínéért a BBC két hangmérnöke, Raymond Cusack és Brian Hodgson felelősek. A Cusack által kidolgozott hangokat Hodgson átfuttatta egy gyűrűmodulátoron, amitől a hangok jellegzetes reszelős karakterüket elnyerték.[4]

Rádiójelekkel is képesek egymással kommunikálni és segítséget hívni. A közönséges szürke dalekokon túlmenően léteznek magasabbrendűek is. Például az ezüst színűek általában a tudósok, egy-egy nagyobb csapatot a fekete parancsnok dalekok irányítanak, az arany dalekok pedig a legfelső irányításhoz tartoznak, élükön a dalek császárral. A páncélzatuk szinte áthatolhatatlan. A fegyvert gyakran használják, mivel a dalekokat arra kondicionálták, hogy ők a világegyetem legfelsőbb teremtményei s mindenki más alájuk van rendelve vagy éppen kiirtandó. Egy dalek, ha egyedül marad, mindig az elsődleges főparancsot követi: pusztítani, és hódítani! A dalekok hatalmas űrbéli birodalmat irányítottak. Mindig sok gondot okoztak, nemegyszer csak hajszál híján sikerült megúszni a velük történt találkozást. A Földet is többször próbálták meghódítani, először közvetlen erőszakkal, legutoljára már sokkal rafináltabban, titokban beépülve a Föld irányításába. Többször próbálták őket végleg kiirtani, mindeddig sikertelenül. Például egyszer az Idő Urak visszaküldik a negyedik Doktort a Skaro bolygóra, hogy akadályozza meg a létrehozásukat, vagy legalábbis érje el, hogy ne legyenek ilyen agresszívek, de ez a terv sem járt sikerrel. Sőt, ez a próbálkozás vezetett végül a dalekok és az Idő Urak ellentétéhez, amely végül a végzetes Időháborúba torkollott.

Dalek magyar hangok[szerkesztés]

  • Holl Nándor: Sec dalek (2. évad: A Szellemhadsereg, A végítélet napja)

Megjelenéseik[szerkesztés]

Jelentősebbek[szerkesztés]

1. Doktor:

2. Doktor:

3. Doktor:

4. Doktor:

5. Doktor:

6. Doktor:

7. Doktor:

9. Doktor:

10. Doktor:

11. Doktor:

Jelentéktelenebbek[szerkesztés]

Színdarab[szerkesztés]

Remake[szerkesztés]

Paródia[szerkesztés]

Audiojátékok[szerkesztés]

2. Doktor

4. Doktor

5. Doktor

6. Doktor

7. Doktor

8. Doktor

Bernice Summerfield

Dalek Birodalom

Dalek Birodalom (2. széria)

Dalek Birodalom (3. széria)

Dalek Birodalom (4. széria)

Én, Davros

Színdarab-adaptációk

Doctor Who részek adaptációi

Meghatározatlan Doktor

Jelentéktelenebb

Eredeti könyvek[szerkesztés]

8. Doktor

10. Doktor

11. Doktor

Meghatározatlan Doktor

Novella antalógia

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Briggs, Asa. The History of Broadcasting in the United Kingdom. Oxford University Press (1995). ISBN 0-19-215964-X. Hozzáférés ideje: 2010. március 20. 
    Designer Raymond Cusick said that he got the idea of their appearance "whilst fiddling with a pepperpot" and had them produced in fibreglass, at a cost of under £250 each.
  2. The end of Olde Englande: A lament for Blighty”, The Economist, 2006. szeptember 14. (Hozzáférés ideje: 2010. március 9.) 
  3. Nem összetévesztendő a 2005-ös sorozat Dalek című részével
  4. Interjú Hodgsonnal, Electronic Sound, 2015/03, 46. o.. [2020. május 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. július 13.)

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó irodalom[szerkesztés]

Commons:Category:Doctor Who
A Wikimédia Commons tartalmaz Dalekok témájú médiaállományokat.