DRF-Luftrettung

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
DRF-Luftrettung
Típusüzleti vállalkozás
Alapítva2008
SzékhelyFilderstadt
Formagemeinnützige Aktiengesellschaft
Árbevétel89 405 039 € (2012)[1]
Alkalmazottak száma374
A DRF-Luftrettung weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz DRF-Luftrettung témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A DRF Luftrettung e.v. (röviden Deutsche Rettungsflugwacht, DRF, magyarul: „német légimentés”) német légimentő egyesület, melynek központja a Stuttgart mellett található Filderstadtban található.

A szervezet Németországon kívül Ausztriában, Luxemburgban és Olaszországban állomásoztat helikoptereket és repülőgépeket.

Története, A Björn Steiger alapítvány[szerkesztés]

A hatéves Björn Steiger tragikus kimenetelű balesete után, apja Siegfried és anyja Ute Steiger 1969-ben megalapítják a világhíres Björn Steiger Stifftungot, azaz a Björn Steiger alapítványt. Steigerék felismerték a mentőszolgálat akkori problémáit, melyek fiuk halálát okozta. Az alapítvány 1970-től fontos tényezőként van jelen a német egészségügyi rendszerben. Legfontosabb vívmányaik:

  • útszéli SOS telefonok
  • a 112-es hívószám németországi, majd európai bevezetése
  • Deutsche Rettungsflugwacht
  • mobil, elérhető defibrillátorok
  • mobilcella-információs keresőrendszer

A német légimentés története, a Deutsche Rettungsflugwacht 1972-es megalapításával kezdődik. Az alapítvány felismerte, hogy a Mentőautók lassúak, és nem minden helyet tudnak megközelíteni. A mentés a földön, gyorsan már többé nem lehetséges, így ezt a levegőből kell folytatni. 1973-ban Oberpfaffenhofenben állomásoztatták az NSZK és Európa legelső privát mentőhelikopterét, a Christopf 1-et. Ennek megszervezése egy példátlan együttműködés eredménye. Az együttműködő felek a következőek voltak: az ADAC, a német belügyminisztérium és a Deutsche Rettungsflugwacht/Björn Steiger Stiftung. A helikoptert Szent Kristófról nevezték el, aki a mentés védőszentje a keresztény világban. Christopf 1 később München-Harlachingban lett állomásoztatva.

A német légimentés manapság[szerkesztés]

A DRF Luftrettung 34, az ADAC 33 helikopterrel végzi a légimentést Németországban és a DRF helikopterek közül jó néhány még az éjszakai légimentésre is képes.(Christopf München, Christopf Regensburg stb.)

Irodalom[szerkesztés]

  • Die Geschichte der deutschen Luftrettung, 2004, Kiadó: Deutsche Rettungsflugwacht

Külső hivatkozások[szerkesztés]

rth.info-Faszination Luftrettung

  1. https://www.dzi.de/organisation/drf-stiftung-luftrettung-gemeinnuetzige-ag/, 2020. december 19.