DF–224

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A Hubble űrtávcső DF-224-ese

A DF–224 egy világűrbeli felhasználásra alkalmasnak minősített számítógéptípus, amelyet az 1980-as évektől kezdve alkalmaztak különböző űreszközökben. A Rockwell Autonetics gyártmánya. Sok űrszámítógéphez hasonlóan, ennek kialakítása is nagymértékben redundáns, mivel a javítás, szervizelés a világűrben a legjobb esetben igen nehéz, de gyakran teljesen lehetetlen.

A konfigurációban három CPU található, amelyek közül egy aktív és kettő tartalék. A fő memória hat memóriaegységből áll, mindegyik 8 K 24 bites szót tartalmazó, mágneshuzalos memória (plated wire memory), így összkapacitása 48 K szó. Egyszerre négy memóriamodul kapcsolható be, ezért az egyszerre rendelkezésre álló maximális memóriaméret 32 K szó, bár egyes alkalmazások, például a Hubble űrtávcső is, kevesebb memóriabankot használt, hogy ezzel is növeljék bennük a hibatűrési képességet.[1] A rendszerhez három ki/bemeneti processzor is tartozik, amelyek közül egy működő és kettő tartalék. A tápegység 6 független energiaátalakítót tartalmaz, amelyek átfedő működési funkciókkal rendelkeznek (egy funkcionális egységet több tápegység szolgálhat ki).[2] A processzor fixpontos aritmetikát használ, kettes komplemens formátumban.

A 2010-es évek fogalmai szerint ez a számítógép fizikailag meglehetősen nagy és lassú. A mérete közel 45 cm × 45 cm × 30 cm, súlya közel 50 kg. Órajele 1,25 MHz.[3] A Hubble karbantartó misszió jelentése szerint, mikor a D–-224-et lecserélték egy 25 MHz Intel i486-os processzorra, a számítási teljesítmény kb. 20-szorosára növekedett.[4]

Lásd még[szerkesztés]

  • IBM RAD6000 – egy modernebb űrálló (világűrbeli üzemre képesített) számítógép
  • RAD750 – újabb verzió
  • Mongoose–VMIPS 3000 alapú sugárzástűrő processzor
  • A MIL–STD–1750A szabványt implementáló, 16 bites, űreszközökben használt különféle processzorok

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. DF-224/Coprocessor. STSci, 1999
  2. Co-Processor. NASA, 1993. (Hozzáférés: 2010. szeptember 21.)
  3. Alex Ellery. An introduction to space robotics  Page 499
  4. Lockheed Martin Missiles and Space: Hubble Space Telescope Servicing Mission 3A Media Reference Guide (PDF). NASA. (Hozzáférés: 2010. szeptember 21.) Section 1-7.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a DF-224 című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]