Dévény Anna

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dévény Anna
Született 1935[1]
Budapest[1]
Elhunyt 2017. június 26. (81-82 évesen)[2]
Állampolgársága magyar
Foglalkozása
Kitüntetései
SablonWikidataSegítség

Dévény Anna (Budapest, 19352017. június 26.) magyar gyógytornász, művészitorna-szakedző. Az általa létrehozott Dévény Anna Alapítvány szakmai vezetője, kollégáival közösen az általa kifejlesztett módszer posztgraduális képzésének kidolgozója.

Életrajza[szerkesztés]

Gyermekfejjel élte át Budapest bombázását, és kilencéves volt, amikor elveszítette édesanyját. 1954-ben érettségizett, majd gyógytornászképzésben vett részt. A diploma megszerzése után a pesti idegklinikára került, ahol tíz évig dolgozott. Ezt követően a Tétényi úti kórház neurológiai osztályára került. Közben elvégezte a Testnevelési Főiskola művészitorna-edzői szakát.[3]

Koraszülöttek, sérült gyerekek és felnőttek mozgásrehabilitációjával foglalkozott. Az általa kidolgozott módszer felhasználja a művészi torna alapjait is, ugyanakkor a sérült izmokat, inakat speciális manuális technikával regenerálja.[3][4]

1996 után speciális tréningeket tartott a Magyar Állami Operaház balettegyüttese számára.[5][6]

Dévény-módszer[szerkesztés]

A Dévény-módszer a fejlesztés és a gyógyítás összhangja. A módszer neve a Dévény Speciális manuális technika-Gimnasztika Módszer (DSGM), melyet a megalkotó nevéről és a módszer két fő területéről kapta. A gyógyító módszer a speciális manuális technika (SMT), a fejlesztő módszer a speciális testképző gimnasztika (STG).

Az SMT-t szakgyógytornász segítségével, egyénileg, kézzel végzett izommozgatási technika, célja, hogy megszüntesse az izmokban érezhető feszességeket, zsugorodásokat, izomtónus eltéréseket. Ez a fajta mozgás hasonlít a tornához, így gyakran nevezik Dévényi-tornának is.

A másik módszer, az STG csoportos, zenére végzendő mozgásképzés. A fejlesztés célja a mozgásrehabilitáció során beindított helyes működés további finomítása.

Díjai[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. a b Megadni a szép mozgás örömét
  2. Meghalt Dévény Anna gyógytornász
  3. a b c Sándor Zsuzsanna: Kitüntetést kapott a magyar "világtalálmány": Gyógyító világtalálmány - Dévény Anna mozgáspedagógiája. 168 óra, (2011. február 26.)
  4. a b Vajda Angéla: Az eredmény kötelez: Beszélgetés Dévény Anna gyógytornásszal. Lege Artis Medicinae, (2004) arch Hozzáférés: 2013. március 27.
  5. a b c Pócs Balázs: Mozgásadományozó. Népszabadság, (2011. augusztus 4.)
  6. a b c Átadták a Prima Primissima Díjakat Archiválva 2010. december 7-i dátummal a Wayback Machine-ben, hirado.hu
  7. Nemzeti Erőforrás Minisztérium

További információk[szerkesztés]