Déri Tibor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Déri Tibor
Deritibor.jpg
Született 1985 (35 éves)
Budapest
Állampolgársága magyar
Foglalkozása várospolitikus
Tisztség polgármester (2019. október – , Budapest IV. kerülete)
Iskolái Debreceni Egyetem
Politikai pályafutása
Párt Momentum Mozgalom
Választókerület Heves megye 3. sz. oevk
(2018-as választások)
Újpesti polgármesterjelölt
(2019-es önkormányzati választás)
Újpest polgármestere
Hivatalban
Hivatalba lépés: 2019
Előd Wintermantel Zsolt

Nem összetévesztendő a hasonló nevű Déry Tibor Kossuth- és Baumgarten-díjas író, költővel.

Déri Tibor (Eger, 1985 –) magyar politikus, tanár, megújuló energetikai és környezetvédelmi szakember. A Momentum Mozgalom újpesti alapszervezeti elnöke. A 2018-as országgyűlési választásokon a párt képviselőjelöltje volt, a 2019-es önkormányzati választáson aratott győzelmével Budapest IV. kerületének (Újpest) polgármestere.[1]

Családi háttere[szerkesztés]

Egerben született, jelenleg újpesti lakos. Házas, három gyermeke van.[2]

Szakmai életútja[szerkesztés]

Tanulmányait a Debreceni Egyetemen végezte, földrajz-környezettan szakos középiskolai tanár szakon, majd megszerezte a megújuló energetikai szakember képesítést is. Szakdolgozatának témája a nagyteljesítményű szélerőművek lehetséges magyarországi alkalmazása.[3]

2009-től 2013-ig az E.ON Hungária Zrt. környezetvédelmi munkatársa volt. 2019. júliusáig a fenntartható megoldásokkal foglalkozó denkstatt Hungary Kft. tanácsadója volt.

A politikában[szerkesztés]

A Momentum Mozgalomhoz saját bevallása szerint kiábrándult Fidesz-szavazóként csatlakozott.[4] A Momentum őt indította a 2018-as országgyűlési választáson Heves megye 3. számú egyéni választókerületében.[5]

A 2018. decemberi kormányellenes tüntetéssorozat során részt vett az újpesti ellenzéki tüntetés szervezésében.[6]

Déri kezdeményezte, hogy a 2019-es önkormányzati választásokra az újpesti ellenzék közös jelöltet találjon a polgármesterként újra induló Wintermantel Zsolttal szemben.[4] A 2019-as megállapodáson, melyet az MSZP-P, a DK és a Momentum kötött, a pártok Szalma Botond volt KDNP-s képviselőt nevezték meg közös jelöltnek. Őt a helyi Momentum-alapszervezet elnökeként Déri is támogatta.

Szalma magánéleti okokból történt, 2019. márciusi visszalépése után a közös ellenzéki polgármesterjelölt Déri lett.[2]

Helyi önkormányzati választások 2019[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Katona Mariann: A baloldal és a Momentum megállapodott Budapesten a polgármesterjelöltekben. magyarhang.org, 2019. április 6. (Hozzáférés: 2019. június 14.)
  2. a b Egy fiatal, ambíciózus momentumos jelölt száll harcba Wintermantel ellen az ellenzéki pártok támogatásával. ujpestihirmondo.hu. (Hozzáférés: 2019. június 14.)
  3. Hálózatra termelő nagyteljesítményű szélerőművek alkalmazásának lehetőségei és hatásai Magyarországon. University of Debrecen Electronic Archive. (Hozzáférés: 2019. június 14.)
  4. a b „Mitől féljek? Nincs félnivalóm” - nem ijedős az ellenzék újpesti polgármester-jelöltje. Zoltai Ákos. (Hozzáférés: 2019. június 14.)
  5. Déri Tibor képviselőjelölt – Heves 03. OEVK. momentum.hu. (Hozzáférés: 2019. június 14.)
  6. Túlharsogták az újpesti ellenzéki tüntetők a fideszes polgármester jégpályás mulatságát. Tóth Csaba Tibor. (Hozzáférés: 2019. június 14.)

Források[szerkesztés]