Curt Amend

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Curt Amend
Született1884. június 26.
Wschowa
Elhunyt1937 után
Foglalkozásaújságíró
SablonWikidataSegítség

Curt Amend (Fraustadt, ma Wschowa, Lengyelország, 1884. június 26. - 1937 után) német lapszerkesztő, újságíró

Élete[szerkesztés]

Apja Carl Amend, anyja Ida von Koettlitz volt. A danzigi önkormányzati középiskolába járt, a hároméves kereskedelmi tanfolyamot végezte el. Ezután a Lipcsei Egyetemen történelmet, kultúrtörténetet és szociálpolitikát hallgatott. Egyetemi tanulmányai után a Schwarzburg-Rudolstädter Landeszeitung felelős szerkesztője lett. Ezután Berlinbe költözött, ahol a Deutschen Stimmen szerkesztője lett. Aachenben sikeresen pályázott az Aachener Allgemeine Zeitung főszerkesztői posztjára, később a Wiesbadener Zeitung-nál tevékenykedett (Rheinischer Kurier), ezután a Karlsruher Zeitung munkatársa lett.

1906-ban vette feleségül Agnes Barnsdorfot aki egy tanár lánya volt. Egy lánya született, Edith Amend (1907). Felesége korán elhunyt, második házasságát Gertrud Garthe-vel, egy párizsi szállodatulajdonos lányával kötötte. E házasságból egy fia született, Winrich Amend (1931). Curt Amend halálának pontos dátuma ismeretlen.

Válogatott munkái[szerkesztés]

  • Zur Ausstellung Schlichter/Zabotin in der Galerie Moos, megjelent: Karlsruher Zeitung, 1919. december 7.
  • Das alte System. Ein politisches Volksbuch, 1920

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Curt Amend című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.