Cuba

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Cuba egy katana markolata (jobbra) és pengéje (balra, fekete tokban) között.

A cuba más néven kardmarkolatvédő, ami a hagyományos japán kardokon (tantó, katana) található.

Elhelyezkedése[szerkesztés]

A cuba a penge és a markolat között helyezkedik el, legfőbb szerepe a kéz védelme az ellenség kardjával szemben. A cuba megakadályozza, hogy az ellenfél kardjának pengéje megsértse a kezet, mégpedig úgy, hogy megállítja a pengét. Továbbá vannak olyan speciális védelmi technikák, aminek elengedhetetlen kelléke.

Fajtái[szerkesztés]

A cuba formája változatos, gyakran kerek, vagy ovális alakú, de nem ritka a négy- vagy nyolcszögletes markolatvédő sem, de találhatunk szabálytalan stílusú cubát is. Gazdagon díszített, vas, vagy réz ötvözetből, de már bőr cubáról is hallottunk. A díszítésben lehetnek állati vagy növényi motívumok, mitikus lények.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Tsuba című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként. Ez a szócikk részben vagy egészben a Tsuba című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]