Csébfalvi Éva

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Csébfalvi Éva
Életrajzi adatok
Született1932. április 2.
Pécs
Elhunyt2011. december 21. (79 évesen)
Budapest
Pályafutás
Hangszerzongora
Tevékenységzenész, zenepedagógus
SablonWikidataSegítség

Csébfalvi Éva (Pécs, 1932. április 2.Budapest, 2011. december 21.) magyar zenepedagógus, a Magyar Zenei Tanács főtitkára.

Élete és munkássága[szerkesztés]

Zongora- és szolfézstanári diplomát szerzett, hegedű-, fagott-tanulmányokat folytatott, majd zongoratanári, énekkari, zenekari, karnagyi munkát végzett.

1971-től a Magyar Zeneművészek Szövetsége munkatársa, majd ügyvezető titkára volt. Nagy szerepe volt abban, hogy 1990 decemberében alulról építkező társadalmi szervezetként megalakult a Magyar Zenei Tanács, amelynek egy évtizeden át ügyvezető titkára, majd főtitkára volt.

1999-es nyugalomba vonulása után is aktívan segítette a zenei szervezetek munkáját, a Zenei Tanács rendkívüli egyéni tagjaként, a Zenetanárok Társasága és más pedagógiai szervezet vezetőségi tagjaként.

Megbecsült vezető személyisége volt a zenei diplomáciának, a Nemzetközi és az Európai Zenei Tanácsnak. Ez utóbbi választott vezetőségi tagjaként Magyarország európai integrációjának a zene eszközeivel való előmozdításán fáradozott.

A Zenei Nevelés Nemzetközi Társasága 1992-ben igazgatósági tagjává választotta. 1994-től magyarországi koordinátora volt Yehudi Menuhin európai zenei nevelési programjának.

Források[szerkesztés]