Csota Nágpur

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Csota Nágpur
Földrajzi adatok
Terület65 ezer km²
Legmagasabb pontPareshnath Hill, 1350 m
Térkép
Elhelyezkedése
Csota Nágpur (India)
Csota Nágpur
Csota Nágpur
Pozíció India térképén
é. sz. 23°, k. h. 85°Koordináták: é. sz. 23°, k. h. 85°
A Wikimédia Commons tartalmaz Csota Nágpur témájú médiaállományokat.

A Csota Nágpur vagy Cshota-Nágpúr (angol: Chota Nagpur, Chhota Nagpur) fennsík India keleti részén, amely Dzshárkhand állam nagy részét, továbbá Orisza, Nyugat-Bengál, Bihár és Cshattíszgarh államok egyes részein terül el. Teljes területe megközelítőleg 65 000 km².

Jellemzői[szerkesztés]

Legmagasabb pontja 1350 m (Pareshnath Hill), legalacsonyabb pontja 620 m.

Főbb városai: Ráncsí, Dzsamsedpur, Dhanbad, Bokaro Steel City.

Főbb folyói: Dámódar (Damodar), Szubarnarekha (Swarnarekha), Barakar.

A Csota Nágpur három kisebb fennsíkból áll: Ráncsí, Hazaribagh és Koderma városok körül. A Ráncsí körüli fennsík a három közül a legnagyobb, átlagos magassága kb. 700 méter.

A terület nagy részét száraz lombhullató erdők borítják, és vannak vízesései is. A Csota Nágpur a tigrisek és a vadelefántok utolsó indiai menedékeinek egyike.

Ősi prekambriális kőzetekből áll. Területén kiemelkedő a bányászat: csillámpala, bauxit, réz, mészkő, vasérc és a szén.[1] A Damodar-völgy szénben gazdag, és az országban a koksz elsődleges központja. Itt jelentős ipar alakult ki.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Geography By Yash Pal Singh (2010)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Chota Nagpur Plateau című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.