Csomagolás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Háztartási élelmiszerek változatos csomagolásban

A csomagolás általános feladata egy termék vagy anyag befogadása és védelme. Ezen túlmenően az azonosítás, a szállítás és a tárolás könnyítése.

A csomagolás magába foglalja a csomagoló anyagot, a csomagolás folyamatát és az elkészült struktúrát. A csomagolással szemben széleskörű követelményeket támasztanak, ezeket az alábbiakban részletezzük.

Csomagolás jellemzői[szerkesztés]

A csomagolást jellemzi: rendeltetés, anyag, önsúly, áru súly, külső és belső mérete, maximális halmozhatósága, gépi kezelhetőség, tartósság, ellenálló képessége, tájékoztatás és azonosítás tartalma és formája.

Azonosíthatóság[szerkesztés]

A csomagolás fontos eleme, hogy a becsomagolt termék azonosítható maradjon. Ezt kóddal, címkével vagy kísérőlappal oldják meg. Veszélyes anyagok esetén követelmény a feltűnő szabványos jelölés (2001/59/EK irányelv). A gyors gépi olvashatóság megkönnyítéséhez vonalkód vagy QR kód alkalmazása elterjedt. Gyakran részletes szöveges információk is feltüntetésre kerülnek, különösen ha műszaki cikkekről van szó.

Kezelhetőség[szerkesztés]

A csomagolás alapfeladata a könnyű kezelhetőség biztosítása, különösen ömlesztett vagy sérülékeny anyagok és termékek esetén. A csomagolási egységek úgy kerülnek kiválasztásra és kialakításra, hogy emberek vagy gépek megerőltetés vagy rendkívüli figyelem nélkül is mozgathassák és kezelhessék. Fontos a csomagolás stabilitása, egységessége és azonosíthatósága a hatékony kezeléshez.

Halmozhatóság[szerkesztés]

A csomagolás gyakran nagy mennyiségű áru kezelhető egységekre bontása. Egy nagyobb szállítmány vagy össz mennyiség esetén helytakarékosság miatt elterjedt a csomagolt termékek egymásra halmozása. Ilyenkor lényeges a csomagoló anyagok megfelelő kialakításának és épségének ellenőrzése. A halmozhatóságot polcrendszerek alkalmazásával lehet tovább növelni.

Szabványosság[szerkesztés]

A globalizáció magával hozta a termékek és áruk rendkívül sokféle forrásból való megjelenését. Az áruféleségek gépi kezelhetőségéhez lényeges hogy a csomagolások paraméterei ismertek és adaptálhatóak legyenek. Iparágaktól és világrészektől függően sokféle csomagolási szabvány létezik. Magyarországon a legismertebbek az Euro raklap, Euro doboz.

Újrahasznosíthatóság[szerkesztés]

A csomagolás újrahasznosíthatósága két külön szempontot takar. Egyrészt a csomagolás tárolóvá alakításával az önköltsége megnő, viszont a több szállítási/tárolási ciklus révén az ára hamar megtérül. Másrészt a csomagolás élettartamának végén a keletkező hulladék semlegesítése is lényeges, hiszen a hulladék külön kezelést és tárolást igényel, ami költségnövelő tényező.

Vevőbarátság[szerkesztés]

Sok csomagolás a készterméket tartalmazza, melyek áruként eladóterekbe, piacokra kerülnek. Itt a jelölések, egyedi megjelenés, kibontás egyszerűsége, minőségi követelmények kiemelt szerephez jutnak, hogy a vásárlók figyelmét felkeltsék és kielégítsék.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

 • Hogyan csomagoljunk? Megjelenés: Budapest : Hullámpapirértékesitő R.T., 1931
 • Kis hibák – nagy károk / Balázs Pál ; közrem. Haidekker Miklós et al; Budapest : Közgazd. és Jogi Kiadó, 1957
 • Csomagolástechnikai ismeretek / összeáll. a Csomagolástechnikai Intézet szakelőadóinak munkaközössége ; kiad. a Főv. Szállítási Váll; Budapest : Főv. Szállítási Váll., 1959
 • Csomagolástechnikai ismeretek raktározók számára / Somogyi Róbert; Budapest : Felsőokt. Jegyzetell., 1961
 • Csomagolástechnika / írta Berlai Rudolf, Vaja László; Budapest : Közgazd. és Jogi Kiadó, 1965
 • Csomagolás a gépiparban / Ružička, Vrabec ; ford. Füredi Nándor ; átd. Somogyi Róbert; Budapest : Műszaki Kiadó, 1965
 • Csomagolástechnika / Somogyi Róbert; Budapest : Tankönyvkiadó, 1976
 • Csomagolástechnikai kézikönyv / szerk. Otto Rockstroh ; az eredeti könyv szerzői Helga Allwang ... et al. ; fordítók Börzsönyi Péter ... et al. ; a magyar kiadás munkatársai ... Somogyi Róbert, ... Varsányi Iván ; átdolgozták és kiegészítették Börzsönyi Péter ... et al.; Budapest : Műszaki, 1979
 • A csomagolási tevékenység helyzete az iparban 1980-ban / közread. a Központi Statisztikai Hivatal; Budapest : KSH, 1982
 • Tartósítóipari csomagolástechnika / Varsányi Iván; Budapest : Kertészeti Egyetem, Tartósítóipari Kar, 1984
 • Élelmiszeripari csomagolástechnika / Varsányi Iván; Bp. : Mezőgazd., 1985
 • Veszélyes anyagok csomagolása / szerk. Vágó Katalin / Koronczay László et al.; Bp. : OMIKK, 1989 Bp. : OMIKK (Csomagolástechnikai füzetek)
 • Bevezetés a csomagolástechnikába / Kerekes Titusz Kiadás: 2. mód. kiad; Budapest : Papír-Press Egyesülés, 2000
 • A csomagolás és a csomagolási hulladék kezelése; Budapest : Öko-Pannon, 2005
 • A csomagolásról / Maczó Péter ; közread. a Papír- és Nyomdaipari Műszaki Egyesület; Budapest : PNYME, 2007
 • Csomagolás és design : stancolt kiadványok és csomagolástervek / ill. Jane Waterhouse ; ford. Götz Edina; Budapest : Scolar, 2008 + CD-ROM (Scolar design)
 • Csomagolás : trendek és kérdések / Tiefbrunner Anna; Budapest : Complex, 2010
 • Raktározástechnika, csomagolástechnika, raktárgazdálkodás : tankönyv / Szegedi Zoltán ; közread. a Nyíregyházi Főiskola; Nyíregyháza : NYF, 2010
 • Raktározástechnika, csomagolástechnika, raktárgazdálkodás : munkafüzet / Duleba Szabolcs ; közread. a Nyíregyházi Főiskola; Nyíregyháza : NYF, 2010
 • Csomagoljam? A papírcsomagolás története; szerk. B. Nagy Anikó, Sziray Zsófia; Kiscelli Múzeum, Bp., 2013