Ugrás a tartalomhoz

Csomagolás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Háztartási élelmiszerek változatos csomagolásban

A csomagolás általános feladata egy termék vagy anyag befogadása és védelme. Ezen túlmenően az azonosítás, a szállítás és a tárolás könnyítése.

A csomagolás magába foglalja a csomagoló anyagot, a csomagolás folyamatát és az elkészült struktúrát. A csomagolással szemben széleskörű követelményeket támasztanak, ezeket az alábbiakban részletezzük.

Csomagolás jellemzői[szerkesztés]

A csomagolást jellemzi: rendeltetés, anyag, önsúly, áru súly, külső és belső mérete, maximális halmozhatósága, gépi kezelhetőség, tartósság, ellenálló képessége, tájékoztatás és azonosítás tartalma és formája.

Azonosíthatóság[szerkesztés]

A csomagolás fontos eleme, hogy a becsomagolt termék azonosítható maradjon. Ezt kóddal, címkével vagy kísérőlappal oldják meg. Veszélyes anyagok esetén követelmény a feltűnő szabványos jelölés (2001/59/EK irányelv). A gyors gépi olvashatóság megkönnyítéséhez vonalkód vagy QR kód alkalmazása elterjedt. Gyakran részletes szöveges információk is feltüntetésre kerülnek, különösen ha műszaki cikkekről van szó.

Kezelhetőség[szerkesztés]

A csomagolás alapfeladata a könnyű kezelhetőség biztosítása, különösen ömlesztett vagy sérülékeny anyagok és termékek esetén. A csomagolási egységek úgy kerülnek kiválasztásra és kialakításra, hogy emberek vagy gépek megerőltetés vagy rendkívüli figyelem nélkül is mozgathassák és kezelhessék. Fontos a csomagolás stabilitása, egységessége és azonosíthatósága a hatékony kezeléshez.

Halmozhatóság[szerkesztés]

A csomagolás gyakran nagy mennyiségű áru kezelhető egységekre bontása. Egy nagyobb szállítmány vagy össz mennyiség esetén helytakarékosság miatt elterjedt a csomagolt termékek egymásra halmozása. Ilyenkor lényeges a csomagoló anyagok megfelelő kialakításának és épségének ellenőrzése. A halmozhatóságot polcrendszerek alkalmazásával lehet tovább növelni.

Szabványosság[szerkesztés]

A globalizáció magával hozta a termékek és áruk rendkívül sokféle forrásból való megjelenését. Az áruféleségek gépi kezelhetőségéhez lényeges hogy a csomagolások paraméterei ismertek és adaptálhatóak legyenek. Iparágaktól és világrészektől függően sokféle csomagolási szabvány létezik. Magyarországon a legismertebbek az Euro raklap, Euro doboz.

Újrahasznosíthatóság[szerkesztés]

A csomagolás újrahasznosíthatósága két külön szempontot takar. Egyrészt a csomagolás tárolóvá alakításával az önköltsége megnő, viszont a több szállítási/tárolási ciklus révén az ára hamar megtérül. Másrészt a csomagolás élettartamának végén a keletkező hulladék semlegesítése is lényeges, hiszen a hulladék külön kezelést és tárolást igényel, ami költségnövelő tényező.

Vevőbarátság[szerkesztés]

Sok csomagolás a készterméket tartalmazza, melyek áruként eladóterekbe, piacokra kerülnek. Itt a jelölések, egyedi megjelenés, kibontás egyszerűsége, minőségi követelmények kiemelt szerephez jutnak, hogy a vásárlók figyelmét felkeltsék és kielégítsék.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

 • Hogyan csomagoljunk?; Hullámpapirértékesitő R.T., Budapest, 1931
 • Balázs Pál: Kis hibák – nagy károk; közrem. Haidekker Miklós et al; Közgazdasági és Jogi, Budapest, 1957
 • Csomagolástechnikai ismeretek; összeáll. a Csomagolástechnikai Intézet szakelőadóinak munkaközösség; Fővárosi Szállítási Vállalat, Budapest, 1959
 • Somogyi Róbert: Csomagolástechnikai ismeretek raktározók számára; Felsőoktatási Jegyzetellátó, Budapest, 1961
 • Berlai Rudolf–Vaja László: Csomagolástechnika; Közgazdasági és Jogi, Budapest, 1965
 • Vrabec Ružička: Csomagolás a gépiparban; ford. Füredi Nándor, átdolg. Somogyi Róbert; Műszaki, Budapest, 1965
 • Somogyi Róbert: Csomagolástechnika; Tankönyvkiadó, Budapest, 1976
 • Csomagolástechnikai kézikönyv; tan. Helga Allwang et al., szerk. Otto Rockstroh, ford. Börzsönyi Péter et al., átdolg., kieg. Börzsönyi Péter et al., közrem. Somogyi Róbert, Varsányi Iván; Műszaki, Budapest, 1979
 • A csomagolási tevékenység helyzete az iparban 1980-ban; KSH, Budapest, 1982
 • Varsányi Iván: Tartósítóipari csomagolástechnika; Kertészeti Egyetem – Tartósítóipari Kar, Budapest, 1984
 • Varsányi Iván: Élelmiszeripari csomagolástechnika; Mezőgazdasági, Budapest, 1985
 • Veszélyes anyagok csomagolása; szerk. Vágó Katalin; OMIKK, Budapest, 1989 (Csomagolástechnikai füzetek)
 • Kerekes Titusz: Bevezetés a csomagolástechnikába; 2. mód. kiad; Papír-Press Egyesülés, Budapest, 2000
 • A csomagolás és a csomagolási hulladék kezelése; Öko-Pannon, Budapest, 2005
 • Maczó Péter: A csomagolásról; Papír- és Nyomdaipari Műszaki Egyesület; Budapest, 2007
 • Csomagolás és design. Stancolt kiadványok és csomagolástervek; ford. Götz Edina; Scolar, Budapest, 2008 + CD-ROM (Scolar design)
 • Tiefbrunner Anna: Csomagolás. Trendek és kérdések; Complex, Budapest, 2010
 • Szegedi Zoltán: Raktározástechnika, csomagolástechnika, raktárgazdálkodás. Tankönyv; Nyíregyházi Főiskola, Nyíregyháza, 2010
 • Duleba Szabolcs: Raktározástechnika, csomagolástechnika, raktárgazdálkodás. Munkafüzet; Nyíregyházi Főiskola; Nyíregyháza, 2010
 • Csomagoljam? A papírcsomagolás története; szerk. B. Nagy Anikó, Sziray Zsófia; Kiscelli Múzeum, Bp., 2013