Csijotaikai Rjúdzsi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Csijotaikai Rjúdzsi
(千代大海龍二)
Chiotaikai.JPG
Született 1976. április 29. (43 éves)
Csitoze
Állampolgársága japán
Foglalkozása Rikisi

Magasság180 cm
Súly145 kg
A Wikimédia Commons tartalmaz Csijotaikai Rjúdzsi témájú médiaállományokat.
Csijotaikai (jobbra) Kokkai ellen

Csijotaikai Rjúdzsi (千代大海 龍二, nyugaton Chiyotaikai Ryuji, eredetileg 廣嶋 龍二, Hirosima Rjúdzsi) (Csitosze, Hokkaidó, Japán, 1976. április 29.) japán szumóbirkózó, a modern kor leghosszabb ideig ódzeki rangban küzdő versenyzője.

Apja halála után a szülővárosának tekintett Óitába költöztek. Lelkes baseball-játékos és labdarúgó volt és kitűnt a dzsúdóban és a karatéban nyújtott teljesítményével, fiatal korában azonban bandatagként gyakran került másokkal összetűzésbe. A középiskola elvégzése után építőmunkásként dolgozott, amíg el nem fogadta az egykori jokodzuna, Csijonofudzsi Micugu istállójának meghívását. Azt mondják, Csijonofudzsi először nem engedte, hogy a Kokonoe istálló tagja legyen – nem tetszett neki, hogy beszőkítette a haját. Csak miután lenyírták, azután engedte belépni.

Sikonáját, birkózói nevét Csijonofudzsi tiszteletére kapta. 1992-ben debütált a profi szumóban. 1995-ben bekerült a második legrangosabb dzsúrjó osztályba, 1997-ben már elérte a makuucsi osztályt. 1998 májusában előléptették komuszubivá, 1999 márciusában pedig ódzekivé, aminél lejjebb azóta nem került. Többször került közel a jokodzunává váláshoz, azonban eddig ezt nem sikerült elérnie. Összesen három tornagyőzelmet szerzett, a legutóbbit a 2003. márciusi harubasón.

Az átlagosnál valamivel nagyobb, 181 cm magas, súlya 158 kg. Ennek ellenére nagyon fürge versenyző, küzdelmeit heves rohamokkal szokta kezdeni.

További információk[szerkesztés]