Cseh biliárd

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A cseh biliárd a négygolyós karambolok egyik formája, melyet lyukak nélküli biliárdasztalon játszanak.

Játékszabály[szerkesztés]

A játékot (lyuk nélküli) karambolasztalon játsszák, 4 db normálméretű (60,3 - 61,5 mm) karambol golyó szükséges hozzá - bármilyen színűek lehetnek lényeg, hogy meg lehessen őket különböztetni (a cseh golyók: fehér, pontozott fehér, piros, kék - a leírásban ezek a színek szerepelnek). A játékmenete lényegében ugyanaz, mint a háromgolyós karambol szabadjáték verziója esetén, csak itt a lökő golyón kívüli három golyó közül bármely kettőt kell érintenie a lökő golyónak. Továbbá mindig a piros golyó a lökő golyó, a többi három szabadon használható célgolyóként.

A játék célja minél több karambol (lásd lejjebb) elérése egymást követő lökésekben, illetve egy vagy több lökéssorozattal az ellenfelet megelőzve elérni az előre meghatározott pontszámot.

Kezdőállás[szerkesztés]

  • az egyik fehér golyót a hossztengely egyik negyedelő pontjába;
  • a másik fehér golyóját a hossztengely másik negyedelő pontjába;
  • a piros és a kék golyót valamelyik fehér golyó két oldalára (a negyedelő ponton átmenő hossztengelyre merőleges egyenesre) tőle minimum 1, maximum 2 golyónyi távolságra kell helyezni.

Kezdőállásból az első karambolt a piros golyóval, mint lökő golyóval, a mások oldali fehér golyót megcélozva- közvetlenül vagy falról - kell megcsinálni.

Karambol[szerkesztés]

Karambolt akkor teljesít a játékos, ha a lökő golyója érintkezik a három másik golyó közül legalább kettővel (kettős karambol, ha kettővel, hármas karambol, ha hárommal).

Lökéssorozat[szerkesztés]

Egy játékos addig lökhet folyamatosan, amíg karambolt tud "csinálni", vagy el nem éri a győzelemhez szükséges pontszámot (például 40 pont), ha hibázik (nem "csinál" karambolt, kilöki az asztalról valamely golyót, a dákóbőrön kívül bármi mással megérinti valamely golyót, stb.) ellenfele folytathatja a játékot.

Pontozás[szerkesztés]

  • kettős karambol esetén 1 pont a lökő játékosnak, illetve amennyiben a lökő golyó még a golyókkal való érintkezés előtt falat ért, úgy ez esetben 2 pont a lökő játékosnak;
  • hármas karambol esetén 10 pont a lökő játékosnak, illetve amennyiben a lökő golyó még a golyókkal való érintkezés előtt falat ért, úgy ilyenkor 20 pont a lökő játékosnak.

Ha a golyók kiugranak az asztalról, vagy összetapadnak, mind a négy golyót kezdőállásba kell helyezni - előbbinél az ellenfél, utóbbinál viszont az eddig lökő folytathatja a játékot.

További információk[szerkesztés]