Csúfok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Csúfok
Szerző Scott Westerfeld
Eredeti cím Uglies
Ország USA és Brazília
Nyelv angol
Műfaj science fiction
Sorozat Pretties sorozat
Következő Szépek
Kiadás
Kiadó Simon Pulse
Kiadás dátuma 2005
Magyar kiadó Könyvmolyképző Kiadó
Magyar kiadás dátuma 2007
Fordító Bosnyák Viktória
Média típusa könyv
Oldalak száma 368
ISBN helytelen ISBN kód: 9639708686

A Csúfok (2005) Scott Westerfeld sci-fi regénye. A könyv eredetileg egy trilógia első része, utána következik a Szépek (2005) és a Különlegesek (2006). A sorozat azóta kibővült egy negyedik résszel, amelynek címe Extrák (2007). (A kiadási dátumok az USA-ra vonatkoznak.)

Az író[szerkesztés]

Scott Westerfeld

Scott Westerfeld 1963. május 5-én született Dallasban. Most ideje nagy részét Sydneyben és New Yorkban tölti. Az Evolutio's Darling c. könyvével elnyerte New York Times Notable Book (2000) díjat és a Philip K. Dick-díjat. The Risen Empire és a The Killing of Worlds első és második részei ugyanannak a könyvnek, amelynek eredeti címe : Succession. 2005-ben The Risen Empire címmel egy kötetben Angliában is megjelent. Írt folytatásos könyveket, valamint egyedülálló könyveket is.

Szereplők[szerkesztés]

  • Tally Youngblood: a trilógia egyik főszereplője. A barátai "Bandzsi"-nak becézik, mert ilyen a szeme.
  • Shay: Tally legjobb barátnője lesz, amikor Tally visszafele jön Újszéphelyről. Ő az egyik fő ok, hogy Tallynek Füstösbe kell mennie. Az alakja miatt beceneve Cingár.
  • David: amikor Tally Füstösbe megy, egymásba szeretnek. Maddy és Azel fia.
  • Maddy: David anyja, aki férjével együtt orvosok, ők Füstös alapítói.
  • Azel: David apja, aki később meghal egy orvosi kísérletben.
  • Peris: a történet elején széppé változtatják. Ők Tallyvel kiskoruk óta legjobb barátok.
  • Dr. Cable: a Különleges Körülmények Ügyosztályán dolgozik. Ő küldi Tallyt Füstösbe.

Könyvismertető (a könyv hátuljáról)[szerkesztés]

"Mindenki tündöklően gyönyörűvé válik, mintegy szupermodell. Mi ebben a baj? Tally hamarosan tizenhat éves lesz, és már alig várja. Nem a jogosítvány miatt, hanem hogy végre szép legyen. Tally világában a tizenhatodik születésnap egy olyan műtétet jelent, ami az embert taszító csúfból lélegzetelállító szépséggé változtatja. És azonnal egy olyan high-tech paradicsomba kerül, ahol nincs más dolga, mint őrületesen nagyokat bulizni. Néhány hét múlva ő is megérkezik oda. De új barátnője, Shay nem biztos benne, hogy széppé akar válni. Szívesebben próbálná ki az életet odakint. Amikor Shay megszökik, Tally a szépek világának egy teljesen új oldalát ismeri meg - és ez taszító. A hatóságok az elképzelhető legrosszabb ajánlatot teszik a lánynak: találja meg barátnőjét és adja a kezükre, más különben sosem változhat széppé. Döntése örökre megváltoztatja az életét."

Történet[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

A történet egy távoli jövőben játszódik, ahol mindenki aki betöltötte a 16-dik életévét átesik egy műtéten. Ez a műtét abból áll, hogy megváltoztatják az ember testét, és a gondolkodását is. Akkortól kezdve ő felnőttnek vagy Szépnek számít. Azokat a fiatalokat, akik még várnak a műtétre, Csúfoknak nevezik. A főhős Tally Youngblood egy csúf. Legjobb barátja 3 hónappal idősebb nála, így ő előbb esett át a műtéten, mint Tally. Tally egyik nap találkozik Shayel, akiről kiderül, hogy egy napon született Tallyvel. Ugyanaz a helyzet mindkettőjükkel. Nemsokára itt a műtét, de Shay hezitál. Rengeteg barátja nem hagyta, hogy megműtsék, helyette elszökött egy olyan helyre ahol mindenki csúf marad élete végéig. Ezt a helyet úgy hívják, hogy Füstös. Shay úgy dönt nem lesz szép, ha rajta múlik, úgyhogy felajánlja Tallynek, hogy menjenek együtt, de Tally nemet mond. Shay a biztonság kedvéért ad neki egy rejtelmes leírást, hogy hogyan kell eljutni Füstösbe, majd megesketi hogy nem beszél erről senkinek. Végül eljön a nap amikor Tallyért jönnek és elviszik a kórházba. Hosszabb várakozás után azonban közlik vele nem eshet át a műtéten addig, amíg nem megy Shay után és árulja el, hogy pontosan hol van Füstös. Nehéz választás elé állítják Tallyt: elárulja Füstöst, bár ígéretet tett Shaynek, hogy ilyet nem tesz, vagy élete végéig csúf marad és soha többet nem látja Perist, akinek szintén ígéretet tett. Tally végül úgy dönt, hogy elindul Füstös felé, hogy utána szép lehessen. Ám amikor oda ér és megismeri az ott élő embereket rá jön, hogy Füstös sokkal több annál, mint amit gondolt. Egy óriási titkot osztanak meg vele. Ami megingatja, és úgy dönt Füstösben marad, főleg, hogy szerelmes lesz az ott élő Davidbe. De egy szerencsétlen véletlen miatt mégis elárulja őket.

Dialog-go-hand.svg Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Külső hivatkozások[szerkesztés]