CrossFit

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A CrossFit egy Amerikából származó fitnessrendszer, amelyet Greg Glassman és Lauren Jenai hozott létre 2000-ben. A CrossFit filozófia és egyben versenysport, amely főként olimpiai súlyemelésből, pliometrikus, erőemelő és gimnasztikai gyakorlatokból áll, így a legkomplexebb és legmegterhelőbb mozgásformák csoportjába sorolható. Körülbelül 10 000 regisztrált gyakorló-edzőtermet tartanak számon, melyeknek majd a fele az Egyesült Államokban található. Sok követőt tudhat magának, köztük Robert Downey Jr.-t, Hugh Jackmant és Gerard Butlert.

A CrossFit meghatározása[szerkesztés]

Művelői inkább filozófiának nevezik, mint sportágnak, ugyanis művelése közben nem csak az emberi test, de a lélek is komoly változásokon megy keresztül. A CrossFit célja egyfajta funkcionális erő kialakítása, ami a való életben is kamatoztatható. Ezzel a mozgásformával ugyanis nem csak a fizikai kondíció válik tökéletessé, de mentálisan is megedződünk. A CrossFit olyan koncentrációt, kitartást és ugyanakkor lelki nyugalmat ad gyakorlójának, amilyet kevés sport képes nyújtani. Ennek a mozgásformának az alapja, hogy az emberi test az edzés során állandóan változó ingereknek legyen kitéve.

Szükséges kellékek[szerkesztés]

Ehhez a sporthoz alapvetően nem szükséges sok felszerelés, sőt a kreatívabbak bármiféle kellék nélkül is végigcsinálhatnak egy CrossFit edzést az edzőteremben vagy akár a szabadban is. Akik viszont eszközök segítségével végeznék ezt a sportot, azok a következőkkel edzhetnek: kettlebell, medicinlabda, olimpiai rúd + tárcsák, tornászgyűrű, szán, kerékpár, ugrókötél, traktorgumi, doboz, kötél, evezőpad stb.

Milyen testrészeket mozgat meg a CrossFit és hogyan?[szerkesztés]

A CrossFit olyan edzésforma, amely az egész testet átmozgatja a lábujjtól kezdve egészen a nyakig. Különös hangsúlyt fektet a lábakra és a hátra, hisz ezek a test legerősebb pontjai, ahol igazán lehetséges a terhelést maximalizálni. A CrossFit főként annyiban tér el a testépítéstől, hogy itt az egyes testrészek nem külön napokon, hanem közvetlenül egymás után kapják a terhelést.

Ellenzők[szerkesztés]

A CrossFit hazai térnyerése óta több ellenzője is akadt a mozgásformának. A legismertebb közülük Brian, a naturál testépítéssel foglalkozó Train With Brain blog írója és szerkesztője, aki A fitneszipar fattyai – crossfit, fegyencedzés, insanity, kettlebell és társaik[1] című cikkében hevesen bírálja ezt a fajta edzésmódszert. Állítása szerint a CrossFit nem más, mint ügyes marketing és amellett, hogy semmivel sem funkcionálisabb, mint bármelyik súlyzós edzés, kimondottan sérülésveszélyes.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz CrossFit témájú médiaállományokat.
  • sport Sportportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap