Fitnesz (sport)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A fitnesz (gyakran angolosan: fitness) olyan életforma, amely a jó fizikai erőnlétet, a szív, a tüdő és a vérkeringés tartós teljesí­tő­ké­pes­sé­gé­nek fejlesztését, az egészséges életmódot és az esztétikus külsőt helyezi előtérbe. A wellnesstől alapvetően az különbözteti meg, hogy nagyobb szerepet kap benne az aktív, sportos időtöltés. Az 1990-es évek közepén fitneszvilágbajnoki címet szerzett Béres Alexandra szerint: „A fitness elsősorban optimális fizikai és pszichikai működési harmóniát, szociális alkalmazkodóképességet, a mindennapok optimális cselekvő- és teljesítőképességét jelenti. Állapot, mozgalom és életforma.”

A fitnesz az 1980-as években kezdett szabadidős tevékenységből sportággá alakulni. A ver­se­nye­ken a sportolók három számban: fürdőruhás illetve esté­lyi­ru­hás felvonulással, valamint önálló zenés gyakorlattal szerepelnek. Több irányzata is létezik, a női szépséget kidomborító hagyományosabb bemutatók mellett elterjedtek a testépítésre emlékeztető erőteljesen forlt alakokat, kimunkált izomzatot díjazó versenyek is.

"Fitness= rátermettség. Lehet jót enni, inni, szeretkezni, ez mind belefér az egészséges életmódba, csak bizonyos távolról sem szigorú, észszerű szabályokat kell betartanunk." (dr. Czeizel Endre)

FITNESS VERSENYEK

A fitnesz versenyek története 1984-ig nyúlik vissza. Először az Egyesült Államokban tartottak Ms.Fitness versenyt Wally Boyko amerikai üzletember kezdeményezésére és szervezésében.

Wally Boyko a fitnesz iparágban kezdte el karrierjét. Az ott versenyző hölgyek egy része nem akart olyan izomtömegre szert tenni, amelyre a body building versenyeken volt szükség, ezért kifogásolták, hogy nem létezik olyan verseny, ahol megmérettethetnek. Így Wally-t foglalkoztatni kezdte az új sportág gondolata. Körülnézett az aerobic, a gimnasztika, a torna és szépségversenyek világában. Ennek eredményeként Wally Boyko 1984-ben megalkotta a Ms. Fitness versenyt.

Az első versenyeket a Wally tulajdonában lévő Fitness Trade Association védnöksége alatt tartották meg. 1989-re a Ms.Fitness versenyek fejlődésével elérkezett a pillanat, amikor a sportágnak saját szervezetre volt szüksége. Így jött létre 1991-ben az International Fitness Sanctionning Body (IFSB), mely a verseny szabályrendszerét is kidolgozta.

A 90-es évek elején Wally behozta a Ms.Fitness versenyeket Európába, melyhez elsőként Magyarország csatlakozott a Hargitai Győző által alapított Magyar Fitness Szövetségen keresztül és csaknem 10 évig az IFSB kötelékein belül versenyeztetett.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Sport Sportportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap